何為進步?
LightMage 發表於 2019-10-9 10:20

係思想‧言論自由‧
如果冇‧被個框架框住‧發揮唔倒創意‧便沒咁多新発明‧藝術作品‧ 社會便没進步!
中外‧古今如是

如果個選手係叫“共產黨萬歲”, 佢一樣會被罰的

示威者不會考慮同顧及他人, 自然連自己錯乜都唔知 ...
Consultant 發表於 2019-10-9 14:12

佢係唔會被罰的.你太低估拾幾億强国玻璃心嘅力量‧

「掉轉如果有人騎劫比賽宣傳共產黨又得唔得?」         可以
這是西方社會核心価值

超, 論暴政有排都唔夠你班黑衫FIGHT 啦, 美心太子女講2句野即刻成個集團D 舖"裝修"啦 ...
bakazoro 發表於 2019-10-9 20:47

你答到離唒題啦!我係解答「進步」
同政見無關

個D關幾百萬香港人咩事? 你仲未講到有咩具體上影響到佢地生活上喎. 大家要討論, 係一D己發生左既事實, 至 ...
myricky 發表於 2019-10-10 13:09

係制度‧法冶被加速变成一國一制‧曾承諾的一國兩制去了那裡?
而家係大事大非‧要保持香港一國兩制‧國家曾承諾的.
唔好話政治唔関我事‧我只係小市民‧唔犯法就冇事‧......  
唔犯法一樣有機會損害共黨集團嘅利益.貪污是常態.‧大陸係人治‧法律只為黨服務‧例如你間屋阻住條路‧佢可以叫公安拆咗你間屋至同你傾都得‧迫你就範‧

如果個政府肯聽‧班勇武根本就唔會週圍破壞啦!
又点解班勇武週圍破壞淺黄都唔割?淺藍也不支持政府?
你睇下最新嘅民調‧認同政府‧警察嘅有幾多%?
好多人都知咁樣破壞係唔啱‧(死物)相比政府‧警察嘅不合法.不公行為‧(人命)
面對一個不敢面對人民嘅政府‧
兩害取其軽‧有良知嘅都識撰擇‧

國際從來行叢林法則, 你今日先返地球?最大最惡最正確係美帝, 但國與國鬥算對到頭

一條靚仔去玩寸人地私 ...
Consultant 發表於 2019-10-10 20:39

同意
人地李氏‧国太....只係商業機構‧只係員工表達個人意見‧又唔係係強國內‧冇犯法
駛唔駛出動國家機器批鬥‧迫人機構就範!

學中共?
Consultant 發表於 2019-10-10 22:53

就好似對付癌細胞甘

>係制度‧法冶被加速变成一國一制‧曾承諾的一國兩制去了那裡?
>而家係大事大非‧要保持香港一國兩制‧ ...
myricky 發表於 2019-10-11 01:22

被厳重洗腦‧無語‧有冇其他ching肯救救這孩子!

人一藍,腦就殘
沙盒A 發表於 2019-10-11 03:43

Do唔好咁講‧可能只係唔想用腦啫!
留意吓‧黄c會講信念‧藍c只講錢‧

回覆 175# 可愛小企鵝

唔好再阻人地5毛揾食‧信唔信‧‧‧‧‧