[經濟日報]禁止低頭族邊行邊玩手機 日本大和市立法首例

[經濟日報]禁止低頭族邊行邊玩手機 日本大和市立法首例
全文見: https://inews.hket.com/article/2680496/

「低頭族」隨處可見,但民眾走路時看手機恐會釀成意外。日本神奈川縣大和市議會周四通過,禁止民眾一邊走路一邊看手機的條例,條例會在下月起生效,但未有設立罰則。此為日本首次有地方訂立類似的規則。

條例規定,在大和市內的道路、公園等公共場所內,民眾在使用手機時,需避免妨礙他人通行,並停下來使用手機,不能邊走路邊用手機。

.... more .....

Related:

[星島日報]日本首次有地方立例禁「邊行邊看手機」 違反無罰則
全文見: https://std.stheadline.com/realtime/article/1304675/

香港都應該要

香港都應該要
x37 發表於 26/6/2020 21:14

真是 幾危險..... 迎面行過來, 都 不知 佢 會 避 左 定 右, 還是 對撞!!

係啦,如果你話覆 urgent 覆 msg 之類就算,有啲百佳一路行一路打機睇戲,見到呢啲人真係唔想讓路俾佢。

via HKEPC Reader for Android

香港都應該要
x37 發表於 2020-6-26 21:14

香港立法好難, 2047都未必立得掂

每次見到呢類人低頭玩電話係你正面行過黎仲要專登避開佢就會有衝動正面撞埋去

香港立法好難, 2047都未必立得掂
abc888 發表於 2020-6-27 11:53

附件插落去唔得咩?

附件插落去唔得咩?
EVIS 發表於 2020-6-27 18:10

中央對地區小事唔會干預, 附件加國家法都係因為國家隨時比黃C恐怖主義分裂國家, 唔立唔得

中央對地區小事唔會干預, 附件加國家法都係因為國家隨時比黃C恐怖主義分裂國家, 唔立唔得 ...
abc888 發表於 2020-6-27 21:05

唔是wo,  而家袋個口罩都話要拉要鎖
希望個負件3 真是立得成啦,香港小d 大陸人都是好事黎

唔是wo,  而家袋個口罩都話要拉要鎖
希望個負件3 真是立得成啦,香港小d 大陸人都是好 ...
EVIS 發表於 2020-6-27 21:23

承你貴言