危險!網指 Samsung 港行電話愛用中國 DNS 連綫

Samsung Galaxy 系列電話固然受到港人歡迎,但最近網上就有指 Samsung 港行電話有古惑,會讓用戶的上網資料曝露。有關指控是針對 Samsung Galaxy 系列電話以 Wi-Fi 連綫上網時,不論如何均會用到來自中國的 DNS ,而記者實試亦有相同發現。當然官方有回應指所有資料均是保密存放,但確實未能釋除用戶的疑慮。

Samsung Galaxy 系列列電話好用,規格強勁,一直是熱賣之選,但原來背後系統設計卻可能出現漏洞。最近網上就有指 Samsung Galaxy 系列電話若果以 Wi-Fi 連綫時,必定以 DNS 114.114.114.114 上網,而翻查資料相關 DNS 服務由中國南京信風所提供,讓一眾用戶擔心資料在不知不覺中送中。此外亦有網友向 Samsung 查詢,所得到的只是官腔答案,明顯未能讓用戶安心。

有關指控,記者亦進行了初步測試。記者分別以 Samsung Galaxy FE 及 Galaxy Z Fold2,利用 TP Link Router 及以 iPhone 進行熱點分享連綫,均發現必會經過  DNS 114.114.114.114,但若直接以流動數據連綫,則沒有問題。而為了確認是 Samsung Galaxy 系列港行問題,亦特意以 Sony Xperia 1 II 進行相應測試,並沒有發覺連上 DNS 114.114.114.114。

https://ezone.ulifestyle.com.hk/ ... 0%E9%80%A3%E7%B6%AB

你叫班***粉情何以堪呢

唔好理佢係咪大陸DNS,話知佢係美國、日本定韓國又或者係Google既DNS

佢唔用返user個setting(如果無手動set就DHCP派果個)就唔可以接受

我部note20ultra都有呢個問題
好在一直有用VPN..

網指,係指呢度Android Phone版區有人開post踢爆咗 ?

https://www.hkepc.com/forum/view ... &extra=page%3D1

網指,係指呢度有人開post踢爆咗
waishingme 發表於 2020-10-9 15:48

無睇哂成條thread
不過佢有一點係錯既
Android機係可以唔root改DNS的
(不過我無搵Nexus/Pixel系列去認證stock Android既setting)

我手上部Razer phone 2有樣叫Private DNS mode
同埋手動入network settings的話係可以自己入DNS
(不過用DHCP收IP仲可唔可以改就未試,要今晚返屋企先有wifi)

無睇哂成條thread
不過佢有一點係錯既
Android機係可以唔root改DNS的
(不過我無搵Nexus/Pixel系列去認證 ...
DeathKnight 發表於 2020-10-9 03:59 PM

條thread後面就係話就算手動dns1同dns2入左其他dns,
***都會自動加多個dns3 114.114.114.114自動送中
其他機唔會

條thread後面就係話就算手動dns1同dns2入左其他dns,
***都會自動加多個dns3 114.114.114.114自動送中
其 ...
inori 發表於 2020-10-9 16:11

DNS 只會用第一個有反應嘅, 如果頭一個已經俾佐 response, 係唔會到第三個

其實佢似係 set 一個保險 DNS, 如果你屋企得一個DNS (你隻 router), 只要你個 router 有俾 DNS 你, 係唔會用到第二個 DNS

實際想知用佐邊個, 要 track 返實際 packet

呢單新聞應該推上國際線啦

成班蠢人咁鍾意一味見有更新就裝,而家3叔電話就係由One UI 2嘅系統版本開始Hard Code送中DNS(DNS 3 - 114.114.114.114),要落毒害人首先要對象夠蠢可以氹到去服毒,一句新版系統更安全多咗新功能就氹咗一堆冇戒心嘅人上當。

一嚟我永不更新手上部S10+目前停留喺One UI 1.1嘅版本,二嚟3星如果唔肯認錯改走送中DNS以後唔幫襯。

咁大鑊係應該要推上國際嘅。

DNS 只會用第一個有反應嘅, 如果頭一個已經俾佐 response, 係唔會到第三個

其實佢似係 set 一個保險 DNS ...
tunster 發表於 2020-10-9 16:21

我睇返佢條flag就係就算set咗兩個Google DNS喺前面(唔會無response掛...)都照用Samxxxg果個...