有公司成倉都係Display card但話自己唔係挖礦,係雲渲染 (Cloud Rendering),咁算力咪多囉,AI呀懂唔懂?

有人自己都唔信但要低調咪........咁囉。

比較特別係 CPU核心數減少97%, 即係有專用核心, 如果唔係減唔到97%
rabbit82047 發表於 2021-11-12 23:32

內文話CPU+GPU,算力應該大部份由GPU提供。

回覆 12# 高登阿伯

咁睇又好合理, 好大機會係礦場
但礦場機都計入 TOP100 而且又匿名就好奇怪

用呢計算下國運!

BTW
有咁強勁的超級電腦,
點解科技仲遠遠落後於美國!

中國已有能力生產量子電腦…END
lays 發表於 2021-11-12 22:52

量子電腦都run唔到普通電腦D野

回覆 14# big_nature

離一離題回一回先

落後係事實, 但唔會係遠遠, 只係晶片製造技術落後得比較多,
科技唔係只得晶片, 太空科技中國唔差幾多, 不過就算美國係領先都好, 下一個太空站連計劃都未有

至於量子電腦技術就明顯係中國領先, 超導體同光子兩條技術路線都實現左量子優越性 (p.s. 仲末有實用價值)

依家成日都聽既新能源, 繼石化能源, 下一代主打既就係鋰電池, 中國係產能上就已經佔左全球7成
計技術上主要就係中日韓, 美國係呢方面基本上就係一個局外人, 之後就睇美國果160億可以做到幾多野

最後補一句, 如果將全部拉埋黎睇, 美國唔見得領先幾多
不過邊個領先都唔係重點, 合作就大家都好, 但對抗就累鬥累
左制裁右制裁, 結果全球大通脹, 到頭黎咩都無, 得個桔

之前AMD就死, 授權左ZEN2 比中國公司,拎舊錢吊命。
所以我諗係AMD ZEN2 再改到可以中國代工到
之後就出到呢部野

之前AMD就死, 授權左ZEN2 比中國公司,拎舊錢吊命。
所以我諗係AMD ZEN2 再改到可以中國代工到
之後就出 ...
hio0o1 發表於 2021-11-13 11:21

AMD比中國公司果個不是真正的Zen架構
而是IPC同Bulldozer family差不多的CPU架構
而且美國已經好快將天津海光 同 海光的母公司集團列入屍體清單制裁禁運
所以天津海光正常是不能夠搵到任何人代工生產
天津海光的母公司都有份負責設計中國的超級電腦晶片

但最近有傳海光有第二代CPU投產
而且huawei hisilicon亦有新晶片投產
所以美國先要調查TSMC/Samsung等公司,要各大晶片公司提交客戶資料
因為好可能有人透過幾層中間中介公司委託TSMC/Samsung為受美國制裁的中國公司例如huawei/海光等代工生產晶片

回覆  big_nature

離一離題回一回先

落後係事實, 但唔會係遠遠, 只係晶片製造技術落後得 ...
rabbit82047 發表於 2021-11-13 11:01

lithium battery 世界各國已經研究緊lithium metal, lithium air, lithium sulphide等革命性技術
中國最成熟而且應用得最廣泛的系 LiFePO4技術,是源自從美國公司收購的技術
NCM電池都是日本韓國領先
寧德電池系"資本操作" 產能大不代表技術先進
當其他人將革命性技術投產就會死得好慘

回覆  高登阿伯

咁睇又好合理, 好大機會係礦場
但礦場機都計入 TOP100 而且又匿名就好奇怪 ...
rabbit82047 發表於 2021-11-13 15:06

估計入榜都係以指定benchmark分數計排名,而benchmark程式好似挖礦咁比人成功轉成GPU加速,公司原本諗住借上榜宣傳,點知遇上嚴打加密貨幣,唯有匿名上榜。