美國大學研究表示LK-99只是一種電阻非常高的劣質材料

https://www.techbang.com/posts/108688-the-myth-of-lk-99-room-temperature-superconductor-may-have?utm_campaign=20230810&utm_medium=dailyedm&utm_source=Email

目前,美國馬里蘭大學CMTC(凝聚態物質理論中心)在社群平台公佈了自己最新的研究成果,表示LK-99並非超導體,甚至在極低溫下同樣不具備超導性——它只是一種電阻非常高的劣質材料而已。

so sad!  之前,又話大六同尾角都認同LK99?

馬大qs 排名136
香港大把大學高過佢
等哈佛耶魯加大果啲出聲先啦

其實其他團體講咩都無用, 最後都係要睇返韓國主要團隊既結果
1. 論文步驟可能有隱瞞或細節不足
2. 其他團體無正確制作或精細度不足

就好似有科學家寫論文整到核彈, 其他科學家整唔到, 其實唔代表任何野
咁大突破其實都好大機會隱瞞技術, 或者制作並唔容易
出論文先都係為左第時可以拎獎, 唔會想將關鍵技術話比人知

當然亦有可能係假, 最後結果都係要韓國主要團隊先準, 樣本仲審核緊, 應該今年內會有結果, 其他團隊失敗可以唔使理

內訌, 爭功加上團隊自信, 亦沒有撤稿, 完全做假機會比較低
最大機會可能係將超導現象誤以為係超導
最後都係要等結果, 其他都係搶focus而已

so sad!  之前,又話大六同尾角都認同LK99?
blkbd5 發表於 2023-8-15 05:57

你有看原文而不是營銷號的話
中國那個只是復現實驗而不是確定超導性
美國那個則是說在極端極巧合的情況下有可能存在超導性

2. 其他團體 ...
gn01119056 發表於 2023-8-15 09:20

點睇都係干擾其他研究團體嘅煙霧彈
多數物料研究都唔會用呢個形式發表
至於韓國團隊出示嘅野無任何公信力

原來係絕緣體

原來係絕緣體
666 發表於 2023-8-15 19:00

知唔知有 Ceramic Superconductor ?

2. 其他團體 ...
gn01119056 發表於 2023-8-15 09:20

呢啲復現實驗同理論分析咪就係論文審核嘅一部份,點會唔使理?當年黃禹錫造假都係因為其他人重覆唔到至惹人懷疑。

如果咁易誤以為係超導,即係無足夠證明就去立論,成隊人都唔嚴謹,咁嘅研究有幾可信?

知唔知有 Ceramic Superconductor ?
Hippo 發表於 2023-8-15 23:33

high temperature superconductor 例如最出名的Yittrium Barium copper oxide (YBCO)就係oxide哦.

via HKEPC Reader for Android