九龍公園取材

請狠批

回覆 1# 的帖子

#1背景色彩豐富

D 相好爆...有 D 刺眼。Detail 位無左,應該系後製太多的關係。光影捕捉有心思,取材眼光唔錯,但構圖就差少少,主體唔特出,張相重點比較弱。

如果無估錯,第一張相應該蔭天。第二張因為要就河花背光所以過曝。

原帖由 benzenewing 於 2009-10-24 09:12 發表
D 相好爆...有 D 刺眼。Detail 位無左,應該系後製太多的關係。光影捕捉有心思,取材眼光唔錯,但構圖就差少少,主體唔特出,張相重點比較弱。

如果無估錯,第一張相應該蔭天。第二張因為要就河花背光所以過曝。

其實3張都係同一日影 專登選太陽落山既3-5點 後側光來影
河花度度 接近日落 水面同花既光差太大, 構圖上又唔方便用黑卡 師兄有冇教路

原帖由 logistica 於 2009-10-24 10:07 發表

其實3張都係同一日影 專登選太陽落山既3-5點 後側光來影
河花度度 接近日落 水面同花既光差太大, 構圖上又唔方便用黑卡 師兄有冇教路

用 raw 同 dr 5

原帖由 De_N_N_iS 於 2009-10-24 10:42 發表

用 raw 同 dr 5

A300冇DR5 張#2 其實係拍左3張 1張準焦 2張走焦之後合成 睇來要將果3張raw都執一執 最後先合成

第二張好爆唔係映既原意咩?雖然冇減好多detail位,但係咁華麗既光度,比detali位更吸引啊

原帖由 7ming 於 2009-10-24 10:54 發表
第二張好爆唔係映既原意咩?雖然冇減好多detail位,但係咁華麗既光度,比detali位更吸引啊

我都覺得#2 真係唔錯~
爆得好靚~
你要明白#2 既著眼點係花, 如果後面太過detail, 只會令到背景混亂
得不償失
唔係下下都保留detail 先叫做好~

#2 非常好

金光燦爛. 映照荷花

攝影.......唔係一定要千篇一律既技術......
detail 冇左, 相比水中反光. 都唔再重要

加上荷花仲未開晒, 用直倒影十分適合. 光係上面, 映照荷花....

幾好幾好....唯一唔好係,,,荷花前面有花阻礙左,.......

第 2 張好正呢!