真君大帝寶誕(有菲林問題問問, 菲林師兄請進)

雖然我唔知咩叫做真君大帝, 但係我覺得好似一個嘉年華會般咁熱鬧, 有粵劇, 有野食.

最後我一個攝影問題, 點解D相有咁粗既粒粒, 好似D NOISE咁, 唔知係咪我今次用佐高ISO既負片, 定係間野沖得唔好?
唔好理相片質素, 睇下其他地方先, 去相.

器材: NIKON FE + AIS 50MM F/1.4
底片: SOLARIS ISO 800
沖印: 彩暉攝影沖印 (青衣青怡廣場一樓1A號舖)

真係好似嘉年華會場面熱鬧

等開場

求神上香

兒時小吃麥芽糖

重戲碼

誠心拜神

我都係鐘意食薄餅

各位樂師都準備就緒

開鑼啦

影番張全景先

愈高速菲林 微粒愈高,睇你d 相SOLARIS iso800 我覺得唔算微粒好勁, 重好過fuji press 800 少少, 如果拎來谷一級做iso 1600 分分鐘效果好過fuji 800 (我幾想試下)

如果用kodak gold/ ultramax 400 來比,你呢隻800真係算微粒少 但了又多一級光

借問 ching SOLARIS iso800 邊到有得賣 (一般只見100 200 400) 咩價錢?

PS: 我最鐘意 "開鑼啦" 呢張! 好正

愈高速菲林 微粒愈高,睇你d 相SOLARIS iso800 我覺得唔算微粒好勁, 重好過fuji press 800 少少, 如果拎來 ...
迷 發表於 2010-5-3 08:52

咁都話少, 我系電腦睇個陣時仲以為個芒壞佐, 係d黑位出哂d雜訊(F1020029.jpg), 不過點樣谷iso, 係咪就咁系部機上拎去iso 1600 就ok?

週圍都有得賣, 我系青衣城(近運動場門口個間沖印舖有, 中環亦都有)

多謝, 睇黎我手動對焦都好準

F1020029.jpg 呢d 低光黑位好難講,可以係你影under左少 scan時師夫幫你推返光,暗位d 粒爆得更勁),不過講到尾高iso 都唔岩玩菲林(黑白除外) , 除非你好似我咁 就係鐘意高iso 爆粒粒

scan得算係唔錯啦

你又試下自己scan一次囉, 自己scan好d的
Midnighteye 發表於 2010-5-3 12:00

咁睇落佢都算幾抵$25蚊

F1020029.jpg 呢d 低光黑位好難講,可以係你影under左少 scan時師夫幫你推返光,暗位d 粒爆得更勁),不過講 ...
迷 發表於 2010-5-3 12:21

另外, 如果長時間曝光的話, 會唔會都noise, 我用iso 200既菲林?

另外, 如果長時間曝光的話, 會唔會都noise, 我用iso 200既菲林?
andywinky 發表於 2010-5-3 12:43

唔會,但想幼都係ISO 100la

1, scan 得唔好
2, under .
3, 沖得唔好..

就咁睇, 大日光個 D 都好多粒粒. (係 digital 的 noise 而不是 film 的 grain)
正常來講個 D 場景相機測光都好少會錯..
咁最有可能性係沖 under 左(藥水唔夠力)
或者隻底片唔足 iso (未用過SOLARIS 所以唔知 ~~)
室內個D , 就好肯定係影under 左啦~~

andywinky 發表於 2010-5-3 12:43

film 幾長都唔會有 noise
不過 film 有 Reciprocity failure, 多過一定時間要再加曝光時間的.