[圖片] 大埔尾 之 夜空(新手)

之前見C兄POST左D星星圖出黎...
想試好耐...琴日.出左SSP同MK買腳同快門線...
到左晚左同FD去大埔尾爆星星...
點知...琴晚冇乜星星....同埋第1次玩..

我有個問題想問C兄....我長爆完...睇返D相...見到COMS D死點...仲要好多粒...
我想問點用黑卡張相..整走佢???定係冇得救????

我鍾意第8 同10張

第一次試玩...比D意見

ok good

CMOS 死點在哪?

POST張全黑既比你地易D睇..
呢D應該唔係NOICE...應該係CMOS死點...

但我用LIGHT ROOM3 , 入RAW佢出曬...唔識同我REMAP...有冇C兄知點整???

個天空唔會冇乜星星ga, 除非比d雲遮住左, 又或者光害太犀利
如果想影多d ge就要曝多d光, 當然仲要留意唔好向住光害犀利ge方向曝

老實講, 我覺得影得幾好, 唔似新手
第9張係咪好長快門?,D 雲郁得好誇長

第8張如果可以行前D , 搵個影唔到路牌既位影就更好
左邊D樓好似水晶燈

CMOS 死點, 唔講唔覺, 天空有好多星星@@
聽講死點可以返原廠REMAP

第8張如果可以行前D , 搵個影唔到 ...
dj-x 發表於 2010-9-26 22:49

樓上果d似係長曝ge燥點, 都應該做唔到remap

個天空唔會冇乜星星ga, 除非比d雲遮住左, 又或者光害太犀利
如果想影多d ge就要曝多d光, 當然仲要留意唔好 ...
JingMing 發表於 2010-9-26 22:48

又學到野了^^唔該C兄
果日太多雲..同埋+上大埔光害都幾勁..

第8張如果可以行前D , 搵個影唔到 ...
dj-x 發表於 2010-9-26 22:49

哈哈...真係第1次玩
D SETTING都唔多熟.要玩多幾次先影到想要既野
哈..我D相多數都係爆20秒左右
第9好似60秒XD再+2段閃

樓上果d似係長曝ge燥點, 都應該做唔到remap
JingMing 發表於 2010-9-26 22:51

但張張都係果個位...
同埋RAW+JPEG
JPEG冇事...係RAW先見到....RAW出JPEG 真係好多點- -