濕地公園撲蝶

今日去左濕地公園影左幾隻蝶
Canon 500D, 18-50 kit len

灰灰灰呀~~~

係咪對唔中焦呢? 定支鏡係55MM成象差呢?
取景其實冇咩問題

取景其實冇咩問題
dj-x 發表於 2010-10-17 13:53

我隻1855 SONY kit鏡都係咁, 就算focus左影中間都係唔清, 真係唔知點解.
換左支minolta 35-70 F4.0 所有野清晒, 唔通kit鏡真係差到咁

若kit鏡 對比低,調下風格檔... 灰暗天同低反差景物係咁

其實我想買枝遠攝鏡,但係我諗緊
Tamron AF70-300mm F/4-5.6 Di LD Macro 1: 2 (Model A17)
Tamron AF55-200mm F/4-5.6 Di II (A15)
Sigma 55-200mm F4-5.6 DC
Sigma 70-300 F4-5.6 Macro DG APO
Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM
Canon EF 55-200mm f/4.5-5.6 II USM
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
邊枝好?

取景其實冇咩問題
dj-x 發表於 2010-10-17 13:53

點解好似去盡55mm 就灰灰地~~??
新手學習中,請指教,thx

回復  laico

試下拉到55MM 你就明, 每支鏡特性唔同
dj-x 發表於 2010-10-17 19:58

Canon 個後段色差咁差既???

你咩時間影,下晝?
灰灰地,係唔係太陽晒得滯