回復 19# NOPSS

今次刻意練吓散景, 因為之前太無知, 以為濛到散哂就係靚, 今次都係一兩幅OK合格

老實講我覺得呢個境簡直係大整蠱
背景好雜好亂

如果係我會試下用35/12-24MM

回復 22# dj-x

混亂的美 所以喺呢度淺景深發揮致命性的作用

有1.4 但收到2.8 用. 背景雜亂. 會唔會有點浪費支鏡?

回復 24# 十豪

我唔想背景太濛, 成PAT野咁, 因為都有參考過雜亂背景的拍法, 我個人幾BUY呢套唔太濛
    http://sweetmodels.hk/viewthread.php?tid=3843&highlight=
    我就是以上面既拍法為籃本, 因為之前拍到好似下面張咁, 覺得好核突
    最重要係, 唔係靚機靚鏡, 收到2.0以下, 遠距拍全身照, 主體都會散散地, 化開左咁

[attach]1344311[/attach]

不過都多謝兩位師兄意見, 再來一張較滿意

回復  十豪

我唔想背景太濛, 成PAT野咁, 因為都有參考過雜亂背景的拍法, 我個人幾BUY呢套唔太濛
    ...
chiushing01 發表於 2012-4-5 07:38 PM

同意十豪師兄的講法
會唔會AF對焦唔準??
一般鏡頭
最大光圈收兩級
表現已經有中上

除非你放相放到16" x 20"或以上
否則唔駛用到太細光圈
由其長鏡
有時天氣唔好
推ISO都唔係辦法架

回復 26# 人中之龍

都有呢個可能, SIGMA呢支走焦都幾出名
    但我真係唔想背景太濛

回復  人中之龍

龍兄曾經有位愛打雀的師兄同我講, 影雀挑戰大, 影人像全無意思, 因為個MODEL企响度, ...
chiushing01 發表於 2012-4-5 15:54

這只是比較「影得到」和「影不到」的兩極範疇,恕我直言這麼比沒甚麼意思。

回復  人中之龍

龍兄曾經有位愛打雀的師兄同我講, 影雀挑戰大, 影人像全無意思, 因為個MODEL企响度, ...
chiushing01 發表於 2012-4-5 15:54

個位師兄完全講得沒有道理, 影雀影人兩樣野根本唔同既東西, 影雀挑戰係大, 因為要講求恆心, 耐力, 準確及速度, 捕充機會快門的這一刻,

而影人, 講求美感, 感覺, 意景表達, 光線運用, 表現MODEL既線條及體態美, 一張人像相影得好唔好, 係好講攝影師同MODEL既溝通.

所以影到一張好既人像相, 都有好多因素需要考慮.
01兄, 努力加油.

回復 29# andywinky

我當然唔同意果位師兄既看法