第六張不錯
只係嫌太爆度
Model上方同相片右方可以留多點空間
同埋影相當日,係散射光,天氣麻麻

P.S.: 以前後生時,影人像都係model先決,但影得太多,漸漸發現,亳無挑戰性,反宜影下一D業餘model仲好玩,有D業餘model,生得好靚,但無乜影相經驗,好緊張,pose生硬,同佢影多幾次,慢慢可以學到溝通同擺pose既技巧,亦有D業餘model,樣子一般,但比較放鬆,擺pose比較好,就當係bonus啦

回復  人中之龍

龍兄曾經有位愛打雀的師兄同我講, 影雀挑戰大, 影人像全無意思, 因為個MODEL企响度, ...
chiushing01 發表於 2012-4-5 03:54 PM

其實兩樣係不同"飯"數,好難比較,你是但一"飯"影得Pro,已經夠揾食,有D甚至食過世都得

回復  十豪

我唔想背景太濛, 成PAT野咁, 因為都有參考過雜亂背景的拍法, 我個人幾BUY呢套唔太濛
    ...
chiushing01 發表於 2012-4-5 07:38 PM

同意十豪師兄的講法
會唔會AF對焦唔準??
一般鏡頭
最大光圈收兩級
表現已經有中上

除非你放相放到16" x 20"或以上
否則唔駛用到太細光圈
由其長鏡
有時天氣唔好
推ISO都唔係辦法架

01師兄,其實join呢D影會,好多呢D人渣,影完都唔讓位,甚至鏡撞鏡既情況發生,用定焦會好蝕底,如果要玩,都係要用24-70 f/2.8 + 70-200 f/2.8,又或者等各大師影完之後,少D人,再慢慢補幾個shot

回復  人中之龍

師兄提議, 支支都過萬, 我之前影D4開箱試用過支24-70影, 比較細支和輕好多, 感覺好 ...
chiushing01 發表於 2012-4-6 08:25 AM

除左用來玩,呢D鏡可以揾食,假如有心做下秘撈,可以玩之餘,又可以幫補下買新架生

回復  人中之龍

搵食諗都唔敢諗, 有師兄叫過我一齊去影婚紗, 跟去睇下(佢真係搵食開影樓, 有一日影日落 ...
chiushing01 發表於 2012-4-6 08:43 AM

Anyway,人各有志,做job就一定係辛苦,同埋你唔想影,可以開貴個價,佢地自然就唔會揾你,不過話分兩頭,佢地個圈子,有機會有適合既model影相

回復  人中之龍

我愛自由, 仲有幾年我退休, 都係做番自己想做既事, 唔再做錢的奴隸 ...
chiushing01 發表於 2012-4-6 09:14 AM

小弟以前都係被行內既豬朋狗友踢入會,有時係街撞到,吹幾句水,宜家佢地都無做呢行,畢竟揾既都係辛苦錢,發燒度數亦下降不少了

我同01兄都一樣,我都有影過婚禮snap shot,影得都不俗,不過都真係超辛苦,無佐陪屋企人時間,自己又覺 ...
andywinky 發表於 2012-4-6 08:16 PM

影婚禮真係攞命
有人幫下手影snap shot都好
試過一支公由0600直踩至2400
仲要下午去埋教堂
想蛇下都唔得