請問有冇rf 轉 av既converter

如題, 唔知有冇off-topic
唔該

其實我唔知係咪叫av
即係普通牆身既天線入, 3色線出返黎
有冇o的咁既converter, 而又唔使用電既
幫幫手, 唔該

有ching幫到手嗎?

有冇人知????

你講個目的是怎麼樣, 你想見到的效果是...?. 你用來看TV??

例如 你指的3色線是否 紅白黄 (AUDIO + composite Video) ? 你講得太神奇又不夠資料, 唔明講乜.

市面上是有
1)AUDIO + composite Video ---->  RF 既converter
2)RF ----> AUDIO + composite Video  既converter

你係米想買一對, 用一條同軸來飛Audio & Video ? 

原帖由 七彩小生 於 2009-3-11 10:07 發表
你講個目的是怎麼樣, 你想見到的效果是...?. 你用來看TV??

例如 你指的3色線是否 紅白黄 (AUDIO + composite Video) ? 你講得太神奇又不夠資料, 唔明講乜.

市面上是有
1)AUDIO + composite  ...

其實我個case係咁樣既
屋企睇cable tv
一條天線入屋, 在牆身其中一個位出返黎, 首先經有線既解碼器, 入返牆, 入左房
引一條線出黎睇電視, 再駁返一條入牆去第二間房, 再有一部電視, 之後做同樣既野
再出返廳睇lcd tv
o係兩間房睇cable tv就冇問題, 但係o係lcd tv由於只能用模擬訊號入, 所以睇cable tv就唔清
呢個唔係關乎個訊號弱既問題
只係因為lcd tv睇模擬訊號既缺點
但係我又知道cable tv用3色線睇係靚d, 所以就想問下有冇呢類型既converter
可能我理解既野錯左, 請ching指教

有冇辦法幫我解決到?

RF to AV應該唔得。
天線內不只一個訊號,你需要用TV或Tuner來調校你所需的指定訊號。但你直駁至AV,阿水知你要邊個台咩?

你不如將CABLETV解碼盒的AV OUT直駁你部LCD的AV IN咪得

原帖由 dbs1978 於 2009-3-11 13:10 發表
RF to AV應該唔得。
天線內不只一個訊號,你需要用TV或Tuner來調校你所需的指定訊號。但你直駁至AV,阿水知你要邊個台咩?

你不如將CABLETV解碼盒的AV OUT直駁你部LCD的AV IN咪得

但係我兩間房既電視都想睇埋喎
所以就直接用rf ja
有冇其他既方法呢?

1)呢個唔係關乎個訊號弱既問題..I doubt about that since it is the last device on the chain. Have you actually compare picture quality with antenna directly going into your  house and with present connection?
2) Suggest  using the video/audio from CableTV box to your LCDTV have nothing to do with your room's antenna system. Sure you can 兩間房既電視都睇埋.
3) Go to Any computer Mall and buy a TV box with so call HDTV output (720p,1080i) and use vga or YUV to  your LCDTV.