可唔可以用公共天線博落電腦到?

要用d咩線?
邊到有得買?

電腦要點先可以睇到
cpu / ram 要幾勁?
仲有無其他野要?

回覆 1# 的帖子

可以的,普通線得了,買一個電視棒,安裝好電視 棒的軟體,OK

原帖由 wxds123 於 2009-3-10 20:50 發表
可以的,普通線得了,買一個電視棒,安裝好電視 棒的軟體,OK

電視棒? 係咪USB?
普通線?叫咩名呀?
點博落部電腦到?
係咪usb口接駁?

原帖由 圖坦卡門 於 2009-3-10 20:55 發表

電視棒? 係咪USB?
普通線?叫咩名呀?
點博落部電腦到?
係咪usb口接駁?

樓主係超新手
樓主想睇電視定高清電視

樓主唔算係新手,佢有部mtv 3000,樓主之前話自已接收訊號不太好。

樓主如果需要睇高清。最好買有雙核的CPU,用Vista 2G Ram差唔多,用硬解就要買張可以硬解的display card,一隻可收高清的USB手指或卡。

不過樓主講過收反射波,mtv 3000都收得唔好,如果用高清手指/卡可能更差。

原帖由 愛綠茶的熊貓 於 2009-3-10 21:18 發表
樓主唔算係新手,佢有部mtv 3000,樓主之前話自已接收訊號不太好。

樓主如果需要睇高清。最好買有雙核的CPU,用Vista 2G Ram差唔多,用硬解就要買張可以硬解的display card,一隻可收高清的USB手指或卡。

不過樓主講過收反射波,mtv 3000都收得唔好,如果用高清手指/卡可能更差。

唔係  我係第二處地方收  今次收應該無問題 用大廈天線
而家我係用電腦收高清既超新手

如果
xp
單核
1.24G Ram
咁樣係咪會好lag?

電腦睇高清

內置高清TV卡(插底版PCI)

高清USB手指

電腦要求:
軟解(用CPU解碼)
一定要兩核或以上
食CPU60%左右

硬解(用顯示卡解碼)
ATI 2600PRO或以上(唔建議用2400PRO)
NVIDIA 8400GS或以上

ATI 內置 690G/780G/790GX
INTEL 內置 G43/G45
NVIDIA 內置 8200/9300

用CPU 10-20%

當然要個電視軟件DVB/TM3.5(買手指都有送)

用普通天線插入內置高清TV卡(插底版PCI)或高清USB手指
再掃台就OK

原帖由 圖坦卡門 於 2009-3-10 21:44 發表

唔係  我係第二處地方收  今次收應該無問題 用大廈天線
而家我係用電腦收高清既超新手

如果
xp
單核
1.24G Ram
咁樣係咪會好lag?

用咩顯卡
同用咩顯卡插槽(AGP/PCI-E定得PCI)

點查自己用咩顯示卡?
---------------------------------------
查到lu   呢個岩唔岩?

原帖由 圖坦卡門 於 2009-3-10 22:01 發表
點查自己用咩顯示卡?

裝置管理員