跪求有線天線復原公共天線教學圖

明明我棟樓可以目視慈雲山站
之前用靚CABLE駁手指最高都係收得55%
裝修後電腦搬左入房
拉線入房後只係收到3X%
E家D訊號仲差到收唔到
有線天線真係弱D

我想駁番公共天線
屋企門口天花有天線盒
我想知道要點駁
要準備D乜野
THX

原帖由 royying 於 2009-3-10 23:07 發表
裝修後電腦搬左入房
E家D訊號仲差到收唔到
有線天線真係弱D

我想駁番公共天線
屋企門口天花有天線盒
我想知道要點駁
要準備D乜野
THX

我叫過管理員帶我入我層樓的天線房睇過,佢同我講,由有線轉番大廈自己公共天線系統,只需要將我屋企條線由有線個插座轉番去大廈插座,個插頭係夾線,即係咩都唔洗加,只係張條線掹出嚟同插番入去,頂多帶個screwdriver入去。我估唔洗幾分鐘做完。但唔知道係咪幢幢樓都一樣。

原帖由 愛綠茶的熊貓 於 2009-3-10 23:55 發表

我叫過管理員帶我入我層樓的天線房睇過,佢同我講,由有線轉番大廈自己公共天線系統,只需要將我屋企條線由有線個插座轉番去大廈插座,個插頭係夾線,即係咩都唔洗加,只係張條線掹出嚟同插番入去,頂多帶個screwdriver入去。我估唔洗幾分鐘做完。但唔知道係咪幢幢樓都一樣。
如果係呢隻就簡單,打開蓋好易認到原裝自己線,插返落大廈條氣就得。有線做$150

原帖由 sg_sling 於 2009-3-11 00:23 發表
如果係呢隻就簡單,打開蓋好易認到原裝自己線,插返落大廈條氣就得。有線做$150

咁我大廈仲簡單了,係間房度,唔洗用梯都整到。

原帖由 royying 於 2009-3-10 11:07 PM 發表
裝修後電腦搬左入房
E家D訊號仲差到收唔到
有線天線真係弱D

我想駁番公共天線
屋企門口天花有天線盒
我想知道要點駁
要準備D乜野
THX

既然你住個到望到發射站,點解唔要佢送的天線收?
你話裝修後訊號差左,會唔會係裝修師父問題?

原帖由 kongisp 於 2009-3-11 00:33 發表

室內天線始終唔方便,成有舊野撩撩下,好易撩跌:funk:。大廈天線就冇呢個問題。裝修後訊號差左,好國大機會係師父問題。仲搵得 返D 舊 post  :

1. 每一個TV 位最好獨立由廳中央用分線器分出,即係有幾多個接收位就做幾多條入牆線, 如下圖分插頭去房綠色線示。咁樣效果最好,我就係咁做,廳房盡收數碼13台冇爆格   。放大器落唔落視乎入屋訊號,掂就唔使。一般如果大廈入屋主線訊號好,一開三都得,如房多或多TV 位多就加放大器穩陣D。大廈入屋主線後即加放大器然後先至分線最有效果。好多人房內唔掂就房內加,咁係冇效果。

絕大部份裝修師傅如你冇出聲,佢地一定房與房之間係手拖手拉線( 圖右黑字說明部份) : 先由廳分一條線入頭房,然後由頭房開始手拖手一間房過一間房。佢地可能會說服你話佢地裝修咁耐都係手拖手,信我地啦。手拖手拉線法以前模擬制式都已唔多掂,去到二房已冇signal,尾房更唔使講, 房內加放大器都冇用。模擬制式點衰都叫做有鬼影雪花畫面,數碼就爆格冇野睇

2. 好多 c fu 仲係用緊呢種內有電子線路板 既牆身插座

建議換而家流行o既插座( 有線用果種)

3. 房內如無必要用 FM, 乾脆淨要TV , 建議下面 DIY 直出單頭最靚, 頭 $6  + 面冚 $ 12 = $ 18 only, 得鴨記華 FAI 有呢種

[

4. 好多 c fu 天線電線咁扭埋一齊,唉....

原帖由 愛綠茶的熊貓 於 2009-3-11 00:25 發表

咁我大廈仲簡單了,係間房度,唔洗用梯都整到。
你新樓麻

原帖由 kongisp 於 2009-3-11 00:33 發表

因為我屋企窗口背向發射站
訊號差左係因為電腦搬左入房
距離牆身插座遠左

轉左啦
訊號由29%升到45%
遲D換走埋個TV+FM面冚先
或者拉多條線入屋

我今日都換左條線~ 感覺好左~