用左天線分插令訊號弱左

我用大廈天線黎收ge...但自己得一個插座收天線...
但係又要用高清手指駁電腦睇....又有另一部電視都要同時用....之後我買左個分插....但個訊號弱左好多...
電腦變左only收到標準4台...唔用分插先收哂13個...

我想問下用大廈天線會唔會有放大器ge 野ga?
因為兩邊都同時要用黎睇tv so 好煩惱

試下用d 靚d貴d o既分插

你個分插係F頭分線器定係普通啲U頭分插?因為有分別的,如果可以的話,用F頭分線器,換捚墻身個插頭做F頭,睇吓得唔得,如果唔得,先至去買放大器。
分線器1出2好似$18.00。

原帖由 愛綠茶的熊貓 於 2009-3-11 00:45 發表
你個分插係F頭分線器定係普通啲U頭分插?因為有分別的,如果可以的話,用F頭分線器,換捚墻身個插頭做F頭,睇吓得唔得,如果唔得,先至去買放大器。
分線器1出2好似$18.00。

點為之f頭, 點為之u頭
有冇相睇下?

平時有線電視用嗰啲係F頭,普通一般天線頭嗰啲係U頭。

我試下搵下邊到有得買f 頭先

原帖由 愛綠茶的熊貓 於 2009-3-11 00:56 發表
平時有線電視用嗰啲係F頭,普通一般天線頭嗰啲係U頭。

F頭流失係咪少o的

原帖由 liar_p 於 2009-3-11 12:09 發表

F頭流失係咪少o的

F 頭流失係會小啲。

原帖由 愛綠茶的熊貓 於 2009-3-11 12:37 發表

F 頭流失係會小啲。

明白, 不過順帶一問另一個問題, 唔該ching解答
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1177078

頭先search 過有關f 頭ge 資料...
想問下 f 頭天線係唔係一定自己整...定有現成ge?
自己整係唔係買條u頭天線再買個f頭自己轉頭?