點用Blaze DTV4.0 錄影???

請問點解一錄影/預錄就無字幕gei???
同咪預錄(錄影仲未試)佢幫我每700mb 分開一個file....每個先得7mins 倒
仲要只係得第一個file 睇得到...之前o個d 變左有聲無畫面
請問點解會咁gei??
同咪有無得調用第2 個格式錄野ga??錄半個鐘都用成2GB

有ching 幫幫知道ma??

在自動分割檔案選custom (MB)

然後把你想多少mb/gb才分割檔案的數值輸入

原帖由 richard07 於 2009-3-13 03:46 發表
在自動分割檔案選custom (MB)

然後把你想多少mb/gb才分割檔案的數值輸入
http://www.upload-image.or ...

thx ching
但係請問有無得錄咪有字幕ga??
同咪預錄點解會只睇到第一個file gei??

原帖由 cyrus003 於 2009-3-13 13:45 發表

thx ching
但係請問有無得錄咪有字幕ga??
同咪預錄點解會只睇到第一個file gei??

我都是這樣, 用blaze hdtv錄出來的就沒有字幕, 就算即時看時是有字幕, 但錄出來都沒有字幕
我都試過出現你的問題, 當自動分割檔案還是700mb時, 因為700mb沒有可能可以錄到很久, 大只能錄影大約11-12分鐘左右而已. 之後第二個分割檔就會變成有聲無畫.

解決方法, 你因為沒有安裝合適的codec, 例如pure codec等, 安裝後應能解決.
它的kmpayer應該能播到.

另外, 你好像我般設定自動分割檔的大小為5500mb就應該能錄影1小時(以我為例1小時高清劇集為5.27gb(我用它的預錄功能)), 而不用分割為第二個檔案

原帖由 richard07 於 2009-3-13 18:25 發表

我都是這樣, 用blaze hdtv錄出來的就沒有字幕, 就算即時看時是有字幕, 但錄出來都沒有字幕
我都試過出現你的問題, 當自動分割檔案還是700mb時, 因為700mb沒有可能可以錄到很久, 大只能錄影大約11-12分鐘左右而已.  ...

哦....thx ching
即係無辦法錄咪字幕ga??
同咪話睇唔到d file...但係用佢個program 睇都唔得gei??