村屋未響覆蓋範內,有方法可以收到高清嗎?

我有個親戚買左部lcd tv+機頂盒(Magic mtv3500),點知佢屋企(村屋)未響覆蓋範內,search高清頻道完全冇訊號,打電話去問話果度要2012年至收到 咁想問有冇方法可以做d乜令到收到高清訊號?thx

原帖由 電腦黑仔 於 2009-3-14 13:26 發表
我有個親戚買左部lcd tv+機頂盒(Magic mtv3500),點知佢屋企(村屋)未響覆蓋範內,search高清頻道完全冇訊號,打電話去問話果度要2012年至收到 咁想問有冇方法可以做d乜令到收到高清訊號?thx

有山阻就盡量整高,整大支天線

原帖由 CMFAM 於 2009-3-14 16:45 發表
你住邊到先

我個親戚住元朗綿上路元崗村

原帖由 電腦黑仔 於 2009-3-14 17:04 發表

我個親戚住元朗綿上路元崗村

我都係元崗村,收齊13個台wor....只要用條長天線+個好小小放大器,指向route 3天橋就得,無難道。

試下收九龍坑山反射訊號
(大約係青山既反方向 未必嫁下)
天線個角度指山頂(姐係山既邊位)

原帖由 yeeyee2004 於 2009-3-14 18:38 發表

我都係元崗村,收齊13個台wor....只要用條長天線+個好小小放大器,指向route 3天橋就得,無難道。

oh...咁點解我親戚收唔到? 會唔會係你果區先收到?因為打電話去問又話收唔到

原帖由 圖坦卡門 於 2009-3-14 19:08 發表
試下收九龍坑山反射訊號
(大約係青山既反方向 未必嫁下)
天線個角度指山頂(姐係山既邊位)

即係買個室內天線??