「亞視發射站工程分分鐘爛尾,甚至可能要暫停數碼廣播」[轉貼]

消息人士透露,蔡衍明入主亞視後,始發現亞視不少街數仍未找清。而數碼化廣播亦有份「陰乾」亞視。據了解,政府推行數碼廣播,無綫與亞視須共同分擔千多萬元的數碼廣播工程費,但亞視負責的數百萬元卻至今未清付,「兩年內要多起二十個發射站,這些工程分分鐘爛尾,甚至可能要暫停數碼廣播。」

面對如此殘局,蔡衍明決定將亞視「中天化」,要求亞視與他旗下的台灣中天電視台合作,剛結束的人大兩會便是兩台合作採訪的第一炮。四月底亞視大改革,據悉中天的節目將會放進亞視的數碼頻道。「現在製作部打燈都要仿效中天,務求出來的畫面效果一致。」知情者續稱,亞視亦會將中天製作的節目重新包裝播放,以節省開支。

http://hk.news.yahoo.com/article/090321/3/badc.html

原帖由 bencwk 於 2009-3-22 11:24 發表
  消息人士透露,蔡衍明入主亞視後,始發現亞視不少街數仍未找清。而數碼化廣播亦有份「陰乾」亞視。據了解,政府推行數碼廣播,無綫與亞視須共同分擔千多萬元的數碼廣播工程費,但亞視負責的數百萬元卻至今未清付,「兩年內要 ...

現時的橙色「a」字台徽亦會改變,加入蔡衍明旗下的台灣中天電視台所用的藍色,變成橙配藍

又改?

aTV睇黎會成為中天電視係香港落地的媒介

咁搞發不如叫旺旺台灣中天香港分台

邊work,香港人就係睇唔慣台式節目

原帖由 rickywk 於 2009-3-22 11:44 發表

綜藝還好, drama 唔掂 ......

原帖由 rickywk 於 2009-3-22 11:44 發表

如果真係咁看重收視,
根本唔會入主亞視

亞視只會係一舊踏腳石

原帖由 onehitwonder 於 2009-3-22 11:57 發表

綜藝還好, drama 唔掂 ......

24x7播綜藝,我包佢收皮!

一套半套都還好

老人家就唔慣
但30 幾歲以下果d 反而好多人都會睇, or 得閒睇下
tvb d c9 劇都唔係套套好睇
反而可以吸引到d 人轉台去睇
特別係呢幾年台星紅過港星, 如果佢d 節目可以追得貼台灣個schedule, 應該有一定既吸引力
之後好過而家佢播d 大陸, 韓國野

原帖由 skk_AiO 於 2009-3-22 12:16 發表

老人家就唔慣
但30 幾歲以下果d 反而好多人都會睇, or 得閒睇下
tvb d c9 劇都唔係套套好睇
反而可以吸引到d 人轉台去睇
特別係呢幾年台星紅過港星, 如果佢d 節目可以追得貼台灣個schedule, 應該有一定既吸引力
之後好過而家佢播d 大陸, 韓國野

但問題係香港電視市場係c9主導呢

香港電視市場o既競爭者唔係友台,係utube同極速美日劇