高清的艱難歲月

數碼廣播後,使左幾多錢,花左幾多時間,都唔想再講了,但呢個情形,每隔兩三個月就出現一次,真係頂唔順。
首先,我講下自己既配備同環境先:
我住既係唐樓,私家天台,私家魚骨天線,接收反射波(註:冇人可以接觸到我的天線,因為天線所在係私人地方)。配備係天線下面加左個E牌室外放大器,拉線入屋,(註:冇入牆及其他隱形裝置,線全部去年新既),入屋後,插去E牌放大器供電處,再由E牌放大器輸出兩條線(E牌放大器有此設備),一條供應廳中的記機頂盒,一條則供應房中的電腦USB高清手指。
一般情況:廳中機頂盒,99%時間接收良好,包括各頻道。房中USB手指,約80%時間接收良好,但頻道37則長時間起格,USB手指(Mygica D268)配DVB Viewer,則約有50%左右不能順利啟動,但如順利啟動後,接收即屬良好,(觀看DVB Viewer的接收強度,發現當訊號低於40%時啟動DVB Vierer即不能成功接收,至此,就算時間多久也好,也不能作功接收,但假如啟動DVB Viewer時,訊號強度大於40%時,則啟動接收則無問題。而亦留意到,DVB Viewer的接收訊號強度指示,會在34-62%間徘徊,如已成功啟動接收,則訊號低於35%亦沒有起格或窒步步等現象)。另一方面,廳中機頂盒接收訊號強度的跳動,則維持在55-60%間,且波幅較少,沒有USB手指波幅那麼大。
問題(每隔兩個月左右,就會出現一次),廳中機頂盒接收突然嚴重起格,著接收不到任何畫面,但另一方面房中的USB手指,則仍接收正常,查看機頂盒訊號,則約在30%間,嚴重不足,而房中的USB配DVB Viewer則完全正常。機頂盒關機再試再試一樣,關了四五小時再試,也一樣,再三四小時再試亦無進展,直至一天後,機頂盒又回正常。
請問有冇師兄知呢個問到底出在邊度?謝謝!

會唔會係stb o既firmware 問題?

原帖由 byleung 於 2009-3-22 17:39 發表
會唔會係stb o既firmware 問題?

應該唔會卦?因為已經Upgrade到最新,就算以前未Upgrade最新時,都係咁樣。

用邊隻stb

原帖由 愛綠茶的熊貓 於 2009-3-22 17:52 發表
用邊隻stb

O記嘛,C Hing。

原帖由 momo4321 於 2009-3-22 17:57 發表

O記嘛,C Hing。

我用O記已經年幾,無發生過你個問題,
我都係住唐樓,用大廈天線,無用放大器,
天線入屋用萬記分線器一出二俾廳同房,
試過有一排有時會收唔到舊四個台,
最後換晒所有線材同接頭,用到依家都無事。

原帖由 momo4321 於 2009-3-22 16:30 發表
數碼廣播後,使左幾多錢,花左幾多時間,都唔想再講了,但呢個情形,每隔兩三個月就出現一次,真係頂唔順。
首先,我講下自己既配備同環境先:
我住既係唐樓,私家天台,私家魚骨天線,接收反射波(註:冇人可以接觸到我的天線,因為天線所在係私 ...

接收反射波訊號一定會無咁穩定,好容易受環境影響~~
你而家支魚骨係用水平定垂直極化黎裝?幾多節長?用咩接線?
同埋你收咩發射站?

原帖由 回憶是很痛苦 於 2009-3-22 18:19 發表

接收反射波訊號一定會無咁穩定,好容易受環境影響~~
你而家支魚骨係用水平定垂直極化黎裝?幾多節長?用咩接線?
同埋你收咩發射站?

收反射我都知冇咁定既。
我用水平,12節天線,接線因為于太遠,普通電器買那些。

但問題係同一天線,USB手指OK,STB唔得。而大分時間係STB冇問題。

原帖由 momo4321 於 2009-3-22 18:23 發表

收反射我都知冇咁定既。
我用水平,12節天線,接線因為于太遠,普通電器買那些。

但問題係同一天線,USB手指OK,STB唔得。而大分時間係STB冇問題。

如果出現呢個情況,你有無試過將手指和STB對調黎試~~

香港人用大陸高清制式,真是卑哀!
D人話UP個firmware就會靚,UP來UP去都係咁,
香港人唔知UP到幾時?