高清接收放大器

有無好用的高清訊號放大器介紹?
買咗張電視卡,但係搞極都有跳格的問題。嗰 software 就顯示 40% signal。
唔知放大器有無幫助?

4X % 應該唔係太夠!!!

我之前用手指接大樓天線都係4X%........收得唔好而且有格仔, 不過用左個放大器(日本高田牌SM603) 之後就好好多, 有5X%!!!

5X% 夠用而且冇格子!!

收到13個台,而且冇格仔!!

不過, 轉台表現可以更好...........慢左D......

初初用手指時接受好差,加放大器都無改善,天線由軟線改用硬線接受無問題,

原帖由 WildChild 於 2009-3-24 23:23 發表
4X % 應該唔係太夠!!!

我之前用手指接大樓天線都係4X%........收得唔好而且有格仔, 不過用左個放大器(日本高田牌SM603) 之後就好好多, 有5X%!!!

5X% 夠用而且冇格子!!

收到13個台,而且冇格仔!!

不過, 轉台表現可以更好...........慢左D......

今日係鴨記買SM603.返屋試仲衰過唔加.呢個高田唔知有冇流呢

我買咗隻 8 仔 放大器,加咗同唔加一樣!

原帖由 ken8888 於 2009-3-26 00:45 發表

今日係鴨記買SM603.返屋試仲衰過唔加.呢個高田唔知有冇流呢

個放大器個蓋可以拆開!!!!

拆開左會有一個TUNER (白色柱體), 個TUNNER 控制到底放大幾多, 你可以試下整下佢!!

SM603 只係平價($1XX) 放大器(不過唔係CHEAP CHEAP) , 所以功力唔會好強, 如果你信號強度一開始得20-30% ...咁就要用個勁D個D 啦.......

我信號強度有40%, 有時收得好, 有時唔好,所以加左好有用!

天線都有影響(因為天線會受干擾同埋令信號衰減, 越長干擾同衰減越多), 建議加放大器個時換埋條天線(唔使好貴, 買幾十蚊個D) !!!

我認為數碼廣播根本未成熟, 發射站有問題........而且D 手指又唔勁, 攪到睇電視好似做研究咁, 攪下呢樣, 攪下個樣, 又要夾呢樣, 又要夾個樣...........

咁唔知裝過有線加放大器唔知有冇用呢?

原帖由 Midas 於 2009-3-26 01:10 發表
我買咗隻 8 仔 放大器,加咗同唔加一樣!
係咪$130 左右 同呢隻外型一樣?
有幾隻牌子如8仔, SUPER, 高田都係一樣,估計同一 OEM 廠代工,我身邊有幾個人用過全部唔掂要換。

原帖由 sg_sling 於 2009-3-26 12:00 發表
係咪$130 左右 同呢隻外型一樣?
有幾隻牌子如8仔, SUPER, 高田都係一樣,估計同一 OEM 廠代工,我身邊有幾個人用過全部唔掂要換。

高田SM603 個樣係咁, 同8仔好唔同......