今年竟然仲有新既模擬轉播站啟用......(元朗龍田村)

7G兄,原築事小,入小小的白沙先係肉呀...........
又係豪宅屋仔
不過,龍田對正既山頭叫公庵山(政府叫297山)已有一個中轉站啦
點解仲要起一個呢???
雖然我住附近........搭車10分鐘
好在我收青山

回覆 1# 的帖子

起轉播站轉播大陸頻道..=.=
真係咁鍾意睇大陸台?

原帖由 kookinwa20 於 2009-3-25 11:26 發表
起轉播站轉播大陸頻道..=.=
真係咁鍾意睇大陸台?

只家講緊北區用大陸台頻率來播香港電視頻道用以對抗來自大陸既干擾

原帖由 7G 於 2009-3-25 01:53 發表
應該係原築既好事, o個度唔似夠一千人, 很有可能係自費轉播站.
唔知條數邊個找

全部頻率都係大陸台既頻率, 特別係E36珠江台, 對香港既西北同北區干擾特大.......
E60就係深圳CCTV HD, E41係深圳DVB-T, E58係深圳DMB-TH其中一個測試頻道.

錢由政府出,政府錢來自市民

原帖由 7G 於 2009-3-25 13:35 發表

297山對元朗市區方向既有效功率低, 覆蓋半徑去唔到.

再者, 我睇中原地圖, o個度好似被其他樓包到實一實, 有297都作用不大....

因為原築起左之後, 龍田村d個邊電視收得好差, 數碼都係得 3x %.....
ofta d 人上到去都冇計......我個friend 就成年都睇雪花

半年前出個post 問過, 不過del 左lu, 個topic 係."元朗數碼電視+ 唔用魚骨問題"

原帖由 7G 於 2009-3-25 13:33 發表

多過一千人就電視台出, 少過就要自費.
沙頭角o個個就用區議會小型工程基金, 但康樂園就真係自己掏荷包!

請問用ac90+ub50可唔可以收到九龍坑高清,
而家只收到深圳三個高清台同兩個加密台,
我打電話去問過話紅花嶺輔助站要遲多一至兩年.........
(位置係沙頭角下担水坑村)
THX

7G兄, 另有個問題
而家用100C HDMI 轉 DVI, 但個MON唔係全高清,
所以不停咁眨, 有乜好方法解決?

THX