請問各位師兄,對於AltoBeam (Mygica X8557) 有乜評價?

近排兩張新PCIe card (Magic-Pro ProHDTV Extreme 2 & Mygica X8557)都有d興趣. 8G75就一致好評,不過間廠就......

唔知AltoBeam又掂唔掂呢?? Thx~~~

但係 x8557 冇 av-in, 冇 analog, 又唔知粒晶片係唔係真係好似廣告吹得咁勁.  就算要試都係張 x8558, 起碼 dual tuner 先.

原帖由 chpyeung 於 2009-3-25 12:13 發表
但係 x8557 冇 av-in, 冇 analog, 又唔知粒晶片係唔係真係好似廣告吹得咁勁.  就算要試都係張 x8558, 起碼 dual tuner 先.

不過見佢$338又好似幾抵玩,又有64MB cache.......唔知有冇幫助

Dual tuner對我就可有可無,因為已經有隻手指用緊~~

原帖由 K_C_ 於 2009-3-25 12:57 發表

不過見佢$338又好似幾抵玩,又有64MB cache.......唔知有冇幫助

LGS 粒粒Chips 都有 64MB RAM, 有內置同外置

原帖由 砌機支持者 於 2009-3-25 14:56 發表

LGS 粒粒Chips 都有 64MB RAM, 有內置同外置

咁DMB 750 果粒 Montage 有內置幾多RAM ,thx~~~
呢張卡我有D興趣,部9300用DMB750冇病冇痛,而家想幫Jelly號整返張高清卡嘆下
唔知呢款AltoBeam chip 相比起 8G75 同 Montage 既表現又點呢
如果好過既話,入得過既

原帖由 砌機支持者 於 2009-3-25 14:56 發表

啊原來LGS全部都有~~~

Thx~~

原帖由 7G 於 2009-3-25 18:18 發表

其他牌子, 多載波方面冇得可能好得過LGS, 做到接近已經叫好勁.

Altobeam得多載波, 而且冇乜新聞.
講真, 多RAM同少RAM真係影響不大, 個個都係10-bit取樣精度, 晌同一個發射參數同要求下, 取樣量唔會差太遠.
都唔知有乜好宣傳

呢d宣傳技兩真係要不得
粒demodulator 用幾多ram關user L事. 你話我聽幾多dBmV signal, 幾多signal to noise ratio仲
demodulate 到, 仲話丫
我反而睇小粒demodulator 點解要唔integrate ram, 要外置加重成本添呀

回覆 1# 的帖子

x8557 does not have FM radio

原帖由 davidtlwong 於 2009-3-25 20:42 發表

呢d宣傳技兩真係要不得
粒demodulator 用幾多ram關user L事. 你話我聽幾多dBmV signal, 幾多signal to noise ratio仲
demodulate 到, 仲話丫
我反而睇小粒demodulator 點解要唔integrate ram, 要外置加重成本添呀

外置可以"豐儉由人"o丫嘛~~~