大廈天線收得唔好, 有咩天線介紹?

大廈天線收得唔好, 有咩天線介紹?
用黎睇hd, 最好有相有價錢可以比較下
thx

大廈天線都話收得唔好??咁都放過管理處??

原帖由 RoyKwan 於 2009-3-27 11:01 發表

唐樓..大廈天線仲未upgrade

原帖由 RoyKwan 於 2009-3-27 11:01 發表
要睇清楚自己屋內點先,好多人裝修時郁過 / 改過晒D 原裝天線位,俾師傅搞到鬼咁馬六搞到收得差就話大廈唔得。多層大廈管理範圍界線係訂o係門口走廊天花頂個分線箱 (或後樓梯分線房)果度,管理公司做到呢度訊號及格就得。由呢度開始到入你屋前呢段幾十尺入牆線雖在屋外,但已屬業主, 唔得就業主自負。至於屋內改動更加唔關管理處事。好多人唔知道,諗住屋內收唔到就一定係大廈問題向管理處投訴,管理公司養住果班人實識得點大返住客轉頭。

我唔係幫住管理公司,事實要睇清楚自己點先,唔係話郁D就話人唔得。管理公司最多係在響走廊天花頂個分線箱做試驗證實及格,及格左就唔會理你間屋裏面係點。

我試過用 USB 駁電腦,用 USB 送既超迷你天線,搵到台但係睇唔到,買左XX寶室內天線(藍色個隻)收得勁好多,不過要放係窗口先搵得晒全部台,離開窗口遠就搵唔到舊個4個台,但所有高清台都收得好順,仲好過大廈天線(仲要係好穩定)。

我用個隻要加火牛,我知另外有 D 牌子係唔馱火牛,淨係插天線就可以有電,夠放便,不過唔知接收夠唔夠好。

原帖由 ahtong 於 2009-3-27 12:43 發表 我試過用 USB 駁電腦,用 USB 送既超迷你天線,搵到台但係睇唔到,買左XX寶室內天線(藍色個隻)收得勁好多,不過要放係窗口先搵得晒全部台,離開窗口遠就搵唔到舊個4個台,但所有高清台都收得好順,仲好過大廈天線(仲要係好穩定)。

我用個隻要加火牛,我知另外有 D 牌子係唔馱火牛,淨係插天線就可以有電,夠放便,不過唔知接收夠唔夠好。
果隻淨係插天線就可以有電o既 係8仔平板式天線。d 電唔係變魔術得來而係要配合 8仔機頂合經返天線過來。8 仔機頂合 MENU 有個 " 天線供電" ON/ OFF 功能選擇。即係係要買埋 8仔機頂合至用到天線取電功能,否則同普通冇放大o既窗天線冇分別,有冇力推郁就試過至知。

[ 原圖 自 discuss.com.hk ob7895123 ]

試過用 USB 駁電腦,用 USB 送既超迷你天線,搵到台但係睇唔到,買左XX寶室內天線(藍色個隻)收得勁好多,不過要放係窗口先搵得晒全部台,離開窗口遠就搵唔到舊個4個台,但所有高清台都收得好順,仲好過大廈天線(仲要係好穩定)。

請問你所講既XX寶室內天線(藍色個隻) 係乜黎架?? 我間房收得唔好...都想睇下有無其他計...
唔方便brandname 的話, 可以pm 我嗎?? 先謝