基本版接收器仲有咩存在價值?

我年介70多的阿公阿婆響冇人教之下
終於忍唔住,自己去左電器舖用千多元買左個 STB 享受數碼廣播
潮過晒班後生
唔係阿媽今日探佢地都冇人知

既然連老人家自己都識用升級版接收器駁 4:3 CRT 睇
所謂 "基本版" 接收器仲有咩存在價值 ?

而家就冇價值
到模擬電視終止廣播果時就好有用

有唔少人, 有電視睇就得
因為冇機頂盒&唔換電視, 就冇得睇
唯有買基本版

原帖由 KinChungE 於 2009-3-29 21:44 發表
而家就冇價值
到模擬電視終止廣播果時就好有用

有唔少人, 有電視睇就得
因為冇機頂盒&唔換電視, 就冇得睇
唯有買基本版

或者而家d廠商就係知道無乜人會買基本買
要買既都係有能力有要求既人
所以唔出基本版住

到真係停模擬時先出

而且請樓主想想一班一星期先去買一次"食送"
一個禮拜都唔知有無幾十蚊洗既老人家
佢地可能連基本版都買唔起,何況千幾蚊既升級版呢?

原帖由 pakchi70 於 2009-3-29 21:55 發表

icon post要扣分
快D edit啦

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

原帖由 pakchi70 於 2009-3-29 21:55 發表

或者而家d廠商就係知道無乜人會買基本買
要買既都係有能力有要求既人
所以唔出基本版住

到真係停模擬時先出

而且請樓主想想一班一星期先去買一次"食送"
一個禮拜都唔知有無幾十蚊洗既老人家
佢地可能連基本版都買唔起,何況千幾蚊既升級版呢?

既然都係要洗錢,草耐少少買升級版好過買個基本版晒錢啦
除非諗住一世唔再買升級版

原帖由 suppose 於 2009-3-29 22:06 發表

有D人每日可能睇電視都唔夠一個鐘
開個電視只係為左屋企唔好咁靜
果D點會諗升級版

原帖由 suppose 於 2009-3-29 22:06 發表

當 STB 不斷減價
升級版與基本版相差的錢已經唔係一個因素

P.S. 另外一個 post 都已經有平價 STB 推出的消息

原帖由 hklam 於 2009-3-29 22:10 發表

當 STB 不斷減價
升級版與基本版相差的錢已經唔係一個因素

P.S. 另外一個 post 都已經有平價 STB 推出的消息

政府做野唔可以朝令夕改,明知冇用都要頂一排,到真係大部份STB都1000蚊以下再取消都未遲啦。

原帖由 ononine 於 2009-3-29 22:27 發表

政府做野唔可以朝令夕改,明知冇用都要頂一排,到真係大部份STB都1000蚊以下再取消都未遲啦。

STB由07年尾推出到而家, 只係約年半時間, 已經跌左約一半價錢
如果真係依照佢所講, 2012年終止模擬廣播, 大部份升級版$1000以下都係好正常既事