求教 : 本地數碼廣播是否1080P?

1. 考慮購買機頂盒, 見8仔個規格是1080i, 因此請教香港的廣播是不是只有1080i? 又或者根本市面所有機頂盒都是1080i?

2. 心目中想買8仔, 大家有推介嗎?

謝謝。

1. 係, 最高得 1080i

原帖由 Phil_123 於 2009-3-30 09:33 發表
1. 係, 最高得 1080i

謝謝!

MTV機頂盒可以upscale去1080p;

8仔的系統好唔穩定,已經好多人好後悔,當然,有少數人未有事。真係要買八仔的話,要諗清諗楚。

1.香港的廣播最多都係到1080i,就算真係有1080p,p同i分別不大,好難睇出黎,V Digi VD-i出到1080p

2.我建議買V Digi 606/VD-i/MTV3000,有錢都可以買MTV5000,不過都真係幾貴,要成三千幾,其他無做research唔清楚

原帖由 kitkit987 於 2009-3-30 11:26 發表
1.香港的廣播最多都係到1080i,就算真係有1080p,p同i分別不大,好難睇出黎,V Digi VD-i出到1080p

2.我建議買V Digi 606/VD-i/MTV3000,有錢都可以買MTV5000,不過都真係幾貴,要成三千幾,其他無做research唔清楚

VD-i 個1080p 只係25 ~ 30 Hz, 不算是正式的1080p 50/60Hz

正常睇電視來講1080i/1080p分別真係唔大, 但睇Blue-Ray碟就應該有些分別睇到。

原帖由 大教宗 於 2009-3-30 11:31 發表

VD-i 個1080p 只係25 ~ 30 Hz, 不算是正式的1080p 50/60Hz

正常睇電視來講1080i/1080p分別真係唔大, 但睇Blue-Ray碟就應該有些分別睇到。

我個眼只係可以分到清同唔清,因為睇左個花電視n年,依家480p同1080p係無分別

原帖由 kitkit987 於 2009-3-30 11:39 發表

我個眼只係可以分到清同唔清,因為睇左個花電視n年,依家480p同1080p係無分別

同我一樣   

我都唔明點解隻眼甘利害, 可以睇到當中分別, 一定要執著1080p

原帖由 kitkit987 於 2009-3-30 11:26 發表

i..我成日都睇到d野會出現條狀