電視信號問題(複雜)[有圖]

首先...唔洗多講...大廈天線..係以下都係會插住的

問題1: 如果我同時3條插晒,電腦會接收唔到信號

問題2:如果唔插廳電視,電腦又會接收到信號

問題3:點解房個部電視,可以咁正常係以上2個問題佢都接受到呢??

最大問題都係問題1,問題2

我嘗試加左1個10db的放大器...問題都係一樣...
放大器,1in 2out
我就only 插左..大廈,廳,同埋電腦..都係唔work

但大廈/電腦 配呢個房又冇問題...

我想3部都用到...有咩方法呢 ??

我也是一開幾...而且係一開四, 冇用放大都冇問題
最主要用RG6同分線都係用F頭... 每個位都保持75db以上

原帖由 sam2004 於 2009-3-30 16:28 發表
我也是一開幾...而且係一開四, 冇用放大都冇問題
最主要用RG6同分線都係用F頭... 每個位都保持75db以上

我想問,我可以點樣測試到佢係75db以上??

我已經係用緊RG6的線

仲有..我個盒仔唔係用F頭個d...我個盒係..用夾合式..將條cable同接觸點夾埋

原帖由 louisng98 於 2009-3-30 16:46 發表

我想問,我可以點樣測試到佢係75db以上??

我已經係用緊RG6的線

仲有..我個盒仔唔係用F頭個d...我個盒係..用夾合式..將條cable同接觸點夾埋

用表睇... RG6也有好多種, 你的是幾多% ,  5C cable線外包覆 不討論!!
線內的包覆網 分三種東西 編織網(鋁線) 鋁箔 APD
1層68芯編織網 +1層鋁箔 俗稱屋內配線 以包覆率而言為60%
2層68芯編織網 +2層鋁箔+APD 俗稱屋外配線 以包覆率而言為100%
5C cable 1層編織網 +1層鋁箔大概等於4C cable2層編織網 +2層鋁箔
隨手一拿 很難分辨!!線的材規必須是2,200MHZ以上,才是衛星專用線(有玩BS)。
分配器要用全頻(5~2300MHz)的避免日後因混頻或其他原因的衰減.
未玩衛星前也像你用盒係..用夾合式... 從屋外到屋內第一個位80-82db掉到60db都冇,
後來換左上面所講的オ隱定下來!

放大器+10dB好弱咋喎
換個大D既試下啦

10db的放大器,大陸野哩禾,放大有綫讯号还可以,UHF高清段+干扰一齊放大

原帖由 comm 於 2009-3-30 20:05 發表
10db的放大器,大陸野哩禾,放大有綫讯号还可以,UHF高清段+干扰一齊放大

咁我想問 20db / 30 db 就唔會將個干擾一齊放大??

原帖由 sam2004 於 2009-3-30 17:09 發表

用表睇... RG6也有好多種, 你的是幾多% ,  5C cable線外包覆 不討論!!
線內的包覆網 分三種東西 編織網(鋁線) 鋁箔 APD
1層68芯編織網 +1層鋁箔 俗稱屋內配線 以包覆率而言為60%
2層68芯編織網 +2層鋁箔+APD 俗稱 ...

好高細...多謝你的意見

不過會唔會關個盒仔事呢

原帖由 louisng98 於 2009-3-30 20:53 發表

咁我想問 20db / 30 db 就唔會將個干擾一齊放大??

會, 任何放大器都會

原帖由 KinChungE 於 2009-3-30 20:54 發表

會, 任何放大器都會

咁放大器有咩用??連干擾都會放大