訊號問題

我屋企係用天台魚骨收高清訊號既,但係唔知點解天氣一好就收得好差,睇唔到,落雨反而收得好好,全部台睇晒,會係咩原因呢?

原帖由 darkfrank 於 2009-4-13 12:33 發表
我屋企係用天台魚骨收高清訊號既,但係唔知點解天氣一好就收得好差,睇唔到,落雨反而收得好好,全部台睇晒,會係咩原因呢?

如果係收反射波的話,受其他因素影響會較大,有時天氣、雲層都會對訊號有影響。

2邊加晒放大器都係咁

原帖由 darkfrank 於 2009-4-13 12:50 發表
2邊加晒放大器都係咁

乜野放大器先?如果你係用魚骨,我建議你最好用室外的放大器,即係一對那種,一個在安天台魚骨下面,一個在安家中取電,咁會比較好些。
有時,放大器唔係一定OK,要睇你訊號係點,如果訊號質素差,咁放大都一樣差。

原帖由 momo4321 於 2009-4-13 14:09 發表

乜野放大器先?如果你係用魚骨,我建議你最好用室外的放大器,即係一對那種,一個在安天台魚骨下面,一個在安家中取電,咁會比較好些。
有時,放大器唔係一定OK,要睇你訊號係點,如果訊號質素差,咁放大都一樣差。

就係你講果種, D 訊號好怪 好唔穩定
有時夜晚高清有45%,大白天就<30%,落雨天就最好

原帖由 darkfrank 於 2009-4-14 01:00 發表

就係你講果種, D 訊號好怪 好唔穩定
有時夜晚高清有45%,大白天就

我都係咁架。但就唔係相差咁大,但每個月會有幾日收得唔好。
我而家咁樣,你可以考慮試下:

魚骨->室外放大器->屋內供電器(1分2,E牌放大器提供既功能)->室內放大器->USB手指
                                           |-----> 機頂盒

今日機頂盒起格,反而USB手指因加多一只放大器,穩定好多,而且冇事,我正考慮加多一只在機頂盒前面。

原帖由 momo4321 於 2009-4-14 02:57 發表

我都係咁架。但就唔係相差咁大,但每個月會有幾日收得唔好。
我而家咁樣,你可以考慮試下:

魚骨->室外放大器->屋內供電器(1分2,E牌放大器提供既 ...

吾該 影張放大器既肉照上黎睇下好嗎?

原帖由 wewe0822 於 2009-4-14 10:13 發表

吾該 影張放大器既肉照上黎睇下好嗎?

我天台放呢個放大器:

呢個係一對既,其中一個要放在屋企取電:
屋企個係咁既:

而家機頂盒我就由呢個放大器一出二後直入,但間中仍有不穩定情況,正考慮是否再加多一只俾機頂盒用,因為上面放大器分出的其中一條入房中,在入USB前加左呢隻,而家房中USB好穩定,訊號好靚下,但不可調得太大,太大反而唔好:

THX  MOMO4321 Ching

原帖由 momo4321 於 2009-4-14 10:29 發表

我天台放呢個放大器:

呢個係一對既,其中一個要放在屋企取電:
屋企個係咁既:
http:// ...
D想好熟面口,東方紅 ching ?