睇睇下突然黑一黑畫面

Vista + DVB411 + PDVD8 codec + ATI4350 (ccc9.5)
睇任何台耐不耐會突然黑一黑畫面+無聲 (1秒左右), 會係咩問題?
thx

原帖由 moliuguy 於 2009-6-5 10:59 AM 發表
Vista + DVB411 + PDVD8 codec + ATI4350 (ccc9.5)
睇任何台耐不耐會突然黑一黑畫面+無聲 (1秒左右), 會係咩問題?
thx

singel 弱

原帖由 moliuguy 於 2009-6-5 10:59 發表
thx

我試過係hdmi線壞左
即管check下
通想係signal 問題

我同你一樣.........之前試過 GF 7600 , ATI 3450
都一樣.....無論高清標清都一樣.....幾分鐘會閃一閃咁

你睇下  dvbsource 係咪會有個 error  "graph too late(XX)"
如果係....即係同我個問題一樣........

奇怪用同一隻手指同一個訊號用我部nc10 又冇事......我都叫晒救命

原帖由 alanwkk 於 2009-6-5 22:57 發表
我同你一樣.........之前試過 GF 7600 , ATI 3450
都一樣.....無論高清標清都一樣.....幾分鐘會閃一閃咁

你睇下  dvbsource 係咪會有個 error  "graph too late(XX)"
如果係....即係同我個問題一樣........

奇怪用同一隻手指同一個訊號用我部nc10 又冇事......我都叫晒救命

c-hing, 請問去邊度睇?

原帖由 moliuguy 於 2009-6-5 23:11 發表

c-hing, 請問去邊度睇?

right click ---> view ---> filter ----> dvbsource

原帖由 cheap08 於 2009-6-5 11:44 發表

singel 弱

同意
我用機頂盒都有咁問題
都係因為signal 唔夠強

原來可能唔關signal強弱事... (不過我承認我收hd台既signal唔強)
我發現我放o係電腦附近既手機每有訊號出入 (如收發sms), 個tv畫面就會黑一黑/疾一疾....
好怪, 有無c-hing係咁??