信號放大器問題~~~

由於小弟房間內信號收得不太好
成日睇睇下就話沒有信號
諗住買個放大器
想問下係咪裝左效果會好左好多?
邊度有得買?(最好港島果邊 =])
我問過fortress boardway 果d都冇 ><
買邊隻好?

millions thx!!!!

睇睇吓冇信號,咁就算買咗放大器都未必有用。
你係用私人天線定公共天線?
你不如check吓你啲牆插,天線接駁位先。

回覆 2# 的帖子

即係一時有一時冇...成日都係咁
其實條線係客廳分入房既~~
接駁位check過好幾次
應該冇問題

因為你冇講係用公共天線定私人天線收,所以先假設你係用公共天線,你條線由客廳分線入房,咁你係用普通U分頭定係分線器?因為用F頭啲分線器有時會好好多。

你有冇試過冇分線就咁入線收,check吓冇分線得唔得先,如果你確應到你訊號冇問題,而你又覺得買個放大器冇所謂,咁你可以考慮買高田牌SM601(夾頭)/SM603(U頭),或另外有網友suggest Engel-AM-6140放大器。

你唔想去咁遠度買,可以先試吓去你社區啲細電器舖(幫人整電天線的)搵吓,如果冇,高田牌可以去黑布街旺X電子買,SM601好似賣$180,SM603就唔知,Engel就好似係鴨記買,你可能要自己搵吓或等第二位朋友答你。

回覆 4# 的帖子

THXTHX....
恕我見識淺薄....
其實我都唔係好識分咩係公共同私人...haha
不過係牆度應該係公共掛
又唔係好知佢係點分線....
我冇買過d咩分線器~~
因為上個月換電視
新果部放龐,old 果部擺房
師傅上黎整電視果時
發現房果部淨係收到雪花
睇都睇唔到
咁佢就話係因為龐同房係分線同...
我都唔係好明佢講咩...haha
佢叫我買個機頂盒會收得好好多
我買左magic tv,
而家畫面就冇問題
但係就成日睇睇下話沒有信號
窒下窒下..同睇唔到冇分別.....

如果你係住一啲新的屋苑/樓宇,唔洗上天台自己搞啲天線,咁通常你應該用緊公共天線,但如果你係住村屋或者唐樓,咁用私人天線機會就大啲了。

以你情況,似乎係訊號來源有問題,可能你裝修拉線已經有問題,就咁加放大器都未必得。如果你有朋友識,搵人跟跟啲插頭同啲線先。

thx a lot!!!!!
I will try it

原帖由 愛綠茶的熊貓 於 2009-6-6 03:13 發表
因為你冇講係用公共天線定私人天線收,所以先假設你係用公共天線,你條線由客廳分線入房,咁你係用普通U分頭定係分線器?因為用F頭啲分線器有時會好好多。

你有冇試過冇分線就咁入線收,check吓冇分線得唔得先,如果你確 ...

黑布街旺X電子買 好似已經無左
搬左去 女人街

原帖由 kensepth 於 2009-6-6 00:01 發表
由於小弟房間內信號收得不太好
成日睇睇下就話沒有信號
諗住買個放大器
想問下係咪裝左效果會好左好多?
邊度有得買?(最好港島果邊 =])
我問過fortress boardway 果d都冇 ><
買邊隻好?

millions thx!!!!
港島少選擇又貴,過旺角、SSP la...。港島勉強有一間多D : 高 fung 電子,灣仔謝斐道/ 菲林明道口

kensepth,
Since you said you have a magictv stb why don't you check the signal level first. If its over 60 should be OK then try flash to the latest firmware.