新手一問,關於「硬解」

請問如果我用高清手指睇HDTV,係咪必需要透過電腦軟件解碼又或者係硬件(顯示卡)解碼 ?

隻手指係咪唔會做解碼 ?

如果係硬件解碼, 我係咪一定要買張display card (因為我用緊on board display) ?  
係咪Onboard display一定冇硬解功能 ?

隻手指只係做到由大氣中的電波轉換成video

而硬解是只利用gpu 進行video 解碼(大部分video 解碼都由cpu 進行)

有部份onboard display 可以硬解,視乎onboard display 的 CHIPSET

原帖由 timothy 於 2009-6-9 22:40 發表

而硬解是只利用gpu 進行video 解碼(大部分video 解碼都由cpu 進行)

有部份onboard display 可以硬解,視乎onboard display 的 CHIPSET

唔係接收訊號咩
轉video 靠cpu/display
如果轉做video 就唔使硬解啦
而加新的onboard ( intel g45 /amd 780g/amd 790gx/Nvidia GF 8200 /8300/GF 9300)
都有硬解

You mau try a Gigabyte HD4550 (no cooling fan version) $370 for HD-TV encode only, this card was not suitable for playing game !

原帖由 nikkotsoi 於 2009-6-10 10:09 發表

唔係接收訊號咩
轉video 靠cpu/display
如果轉做video 就唔使硬解啦
而加新的onboard ( intel g45 /amd 780g/amd 790gx/Nvidia GF 8200 /8300/GF 9300)
都有硬解

正~  咁我塊onboard  ATI HD3200(RS780) 姐可以做到硬解

原帖由 FDLWW 於 2009-6-10 15:20 發表

正~  咁我塊onboard  ATI HD3200(RS780) 姐可以做到硬解

yes!!!
做到!

原帖由 FDLWW 於 2009-6-10 15:20 發表

yes!!!
做到!