屋企收digital 好清,收analog 好花

唔知點解屋企收HD 係OK 的
但analog 4個台就花到無朋友

其實兩者有無關?
因為房我用tv card
真係頂唔順,各位有無方法?

先謝謝

兩樣唔同野wor....其實好多人都係咁,改用hd digital tv card la

原帖由 yeeyee2004 於 2009-6-10 12:37 發表
兩樣唔同野wor....其實好多人都係咁,改用hd digital tv card la

咁就真係考起

原帖由 yupikachu 於 2009-6-10 12:56 發表
咁o係TV睇analog 有冇花?
我座大廈自從換左接收HD個放大器之後睇TVB d色紅到呢......
搞到要用機頂盒先正常睇到

花,唔知關唔關條線事,真係考起
(因為第二個插座睇analog 又無咩野)
見STB 睇到好正常,所以先費事搞
不過房用tv card 就好唔得
諗緊買隻Slingbox 係無問題個座度set
係房用sling player 睇算,電話有時又睇得
d 線果d 遲下先再算

數碼廣播其中一個目的就係解決analog花

原帖由 stupid 於 2009-6-10 15:39 發表
數碼廣播其中一個目的就係解決analog花

但比無hd signal 之前花好多wo

有雪花=訊號弱.
有鬼影=多路干擾.
但數碼廣播能夠在訊號弱的情況下,
使用一些數碼技術, 如多載波及錯誤改正等,
把訊號100%還原,
做到冇雪花冇鬼影效果.
即使發射功率=原來的1/10也沒問題.

原帖由 wongja 於 2009-6-10 16:30 發表

但比無hd signal 之前花好多wo

條天線搞唔好...

原帖由 Victorychan2002 於 2009-6-10 17:32 發表
analog signal became weak, for HD no problem, i use the old TV to view old 4 channel, have ice flower on the screen, and also have ghost image on the screen. for HD view at PC, no such problem, i am o ...

yes
確認係線既問題
不過都係花花地
聽日換線再試
anyway
我都係住慈雲山