到底有冇法解決TXB響DVB Viewer既EPG問題?

已俾佢玩到謝晒。TXB個EPG,成日都出唔到,Uninstall一次又一次,Install一次又一次。
搞到錄野成日錄唔到。
1. 打開DVB Viewer,經常說找不到EPG資料。
2. 打開DVB Recording Service介面,又成日錯,有時唔見幾個鐘頭,有時唔見兩日,有時有一日冇一日。有時重新開番就得,有時開十次都唔得。

預校錄影經常失敗,原因:
1. 用DVB Viewer既EPG預錄,要開著DVB V,但經常遇著Windows Update完要自動Reboot,當Reboot完後不會自動入回DVB V。結果錄影失敗。
2. 用DVB Recording Service預錄,理論上可解決上面問題,但可惜有時連開十幾次都係資料亂籠,只有借助DVB V的EPG錄,但又係失敗。
請問有冇方法解決此一問題?謝謝!

點解你仲要用呢個軟件呢?
如果你要錄影, 咪暫時停左個update先囉...

原帖由 jakesinn 於 2009-6-11 11:35 發表
點解你仲要用呢個軟件呢?
如果你要錄影, 咪暫時停左個update先囉...

係有時唔記得。

一係你搞手動update... 或者可以solve 到...

原帖由 patrick824hk 於 2009-6-11 16:39 發表
一係你搞手動update... 或者可以solve 到...

請問點手動update法呢?

原帖由 momo4321 於 2009-6-11 17:09 發表

請問點手動update法呢?

原帖由 Oops 於 2009-6-11 17:47 發表

哦,明白,唔該,我一時仲以為手動update EPG添。