11/6 買了magic-pro prohdtv 3 高清手指 但是....

回到家中,  在房中(沒有公共天線的出口位)只用它給的小型天線    一格訊號也沒有,     好, 又出去廳試一下,   我本身有用eight 838高清機頂盒+日立32"LCDTV,  用大廈天線收到所有高清台的.  但是用notebook 再接magic-pro prohdtv 3 再接到大廈天線....居然.......只收到8個台   而且TVB高清/J2   ...完全沒有,,,反覆試了幾次也沒有.....有人有這手指嗎?

問題1
如果不用大廈天線......真的是收不到嗎?有用的朋友有方法嗎(本來是用在房中,又沒有天線位的, 那就慘了....目的達不到又用錢了)

問題2
為什麼用上大廈公共天線也是收不到呢?  基本的台也是收不到只收到亞視的台.....prohdtv 3不是用第6代的昌片嗎  又說 收得最好?    還是我新買的有問題?

問題3
我的prohdtv 3手指  接上USB 再接天線,完全沒有工作的指示燈(都不知道是不是壞了,還是正在工作)

有用過的  提示一下  謝謝

原帖由 yy1234 於 2009-6-12 10:06 發表
回到家中,  在房中(沒有公共天線的出口位)只用它給的小型天線    一格訊號也沒有,     好, 又出去廳試一下,   我本身有用eight 838高清機頂盒+日立32"LCDTV,  用大廈天線收到所有高清台的.  但是用notebook 再接magi ...

問題1
如果不用大廈天線......真的是收不到嗎?有用的朋友有方法嗎(本來是用在房中,又沒有天線位的, 那就慘了....目的達不到又用錢了)
當然不是,但要看你處所的環境及地域而定。而家睇黎,係唔用公天,係收唔到的了。
問題2
為什麼用上大廈公共天線也是收不到呢?  基本的台也是收不到只收到亞視的台.....prohdtv 3不是用第6代的昌片嗎  又說 收得最好?    還是我新買的有問題?
如果有問題,就收唔到啦,大部分相信係訊號問題。至於話基本的台也是收不到只收到亞視的台呢句說話你有冇試清楚先至打架?四個基本台在頻道22,如果收到亞視本港,冇理由收唔到翡翠同明珠,試清楚啦。到底你收到乜野台,收唔到乜野台,講清楚D,唔好將高清同數碼混淆。
你呢隻手指無錯係第六代晶片,係目前接收最強的晶片,但也要你條天線訊號OK。
問題3
我的prohdtv 3手指  接上USB 再接天線,完全沒有工作的指示燈(都不知道是不是壞了,還是正在工作)
唔明,咁冇燈時咁有冇畫面?

可以這麼說啦   亞視系列的台  是收到   TVB 系列的收不到,   (可能是TVB本身訊號問題吧   今晚回1再試一下   想要接收高清,但是收不到,  那麼不算基本的台接收不到?算了不和你拗)

一件電子產品通常(不是100%)  最低限度也有電源工作指示燈.......讓你知道這件產品正在運作.....我提出的是  這件手指  沒有什麼特別的指示燈,  當然插上了 是可抓到某些台....但是 我不知道這只手指是不是工作正常............  所以問有用這手指的朋友  有沒有燈號指示...... 等等

問題1
其實接收訊號最好當然係用大廈天線, 如果唔想拉線入房, 可以用室內天線. 我都係咁用.

問題2
訊號不足, 試試唔好分線直出或者加番個放大器啦.

問題3
開 Totalmedia 已經會 detect 你隻手指 work 唔 work.

原帖由 yy1234 於 2009-6-12 10:36 發表
可以這麼說啦   亞視系列的台  是收到   TVB 系列的收不到,   (可能是TVB本身訊號問題吧   今晚回1再試一下   想要接收高清,但是收不到,  那麼不算基本的台接收不到?算了不和你拗)

一件電子產品通常( ...

師兄:係你提出問題,我想幫你而已,而你既問題又唔清楚,又語焉不詳。我並唔係同你拗,你亦冇必要同我拗。
或者我再提供一下資料,你或者可能會明白我講既係乜,如果你仍堅持,咁我亦都唔再答了:

現今數碼廣播共有三條頻道,分別為CH22,CH35,及CH37。
三條頻道分別被兩個電視台分別佔用,其中CH22,係被無線既翡翠、明珠,及亞視既本港、國際台佔用。而CH35,佔用既係高清翡翠、互動新聞及J2。至於CH37,係亞視既亞視高清、中天亞洲及中央四台。
每條頻道都獨立,訊號強度亦不同,但唯一可以肯定既係:你收到亞視本港,冇可能收唔到翡翠或明珠,因為佢地在同一頻道CH22,同理,你收到互動新聞台,亦一樣收到J2同高清翡翠,因為大家都在CH35,再舉例,如果你收到翡翠,則未必收到高清翡翠,因為一個在CH22,一個則在CH35,係兩條不同頻道。
你所講既亞視系列的台  是收到   TVB 系列的收不到,究竟係乜?你既問題令人清楚了嗎?

原帖由 yy1234 於 2009-6-12 10:06 AM 發表
回到家中,  在房中(沒有公共天線的出口位)只用它給的小型天線    一格訊號也沒有,     好, 又出去廳試一下,   我本身有用eight 838高清機頂盒+日立32"LCDTV,  用大廈天線收到所有高清台的.  但是用notebook 再接magi ...

收到一個台代表手指無事 , 其次是software player 同接收問題多