我真係唔明點解直接用公共天線收都沒訊號 (有第3個進展特破)

我個情況係禁  http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1

我啊哥用手指同soft were 都同我一樣佢係隔離房拎訊號就完全沒問題.都唔知點解

我經已睇到高清,但係出現一格格同有時會lag
請睇我最後一個回覆

cable too long, and other TV complete for the signal. therefore, your signal too weak.

原帖由 under 於 2009-6-13 17:57 發表
cable too long, and other TV complete for the signal. therefore, your signal too weak.

咁係咪你大佬個房分線出黎俾你架?個分佈係點先?你話公共天線,咁係你一搬入去就已兩個房同廳都已有公天插座,或係自己裝修時由廰自己偷出黎既先?呢點好仲要,分得多,乜都死啦!

唔係分架,係獨立架,我入果時已經有架啦

原帖由 michaeltga2 於 2009-6-13 19:50 發表
唔係分架,係獨立架,我入果時已經有架啦

問題又黎,如果咁,有兩個可能:1. 係大廈承建商整既。2. 係上手業主自己整既,根據經驗香港大多數都既大廈,除廳外,部分主人房會有分插。其他房間都唔會有。
講番,就算你一搬入去就有都好,都可能係上手既,問題黎啦,上手點整呢?響邊度分入黎呢?呢個就係問題,有可能線材差令訊號流失,或插口接觸或氧化,以前模擬時代,都可能睇到,可能就比較差,但數碼,谷唔起,就係谷唔起,而家似乎只有加放大器一途。

原帖由 momo4321 於 2009-6-13 20:02 發表

問題又黎,如果咁,有兩個可能:1. 係大廈承建商整既。2. 係上手業主自己整既,根據經驗香港大多數都既大廈,除廳外,部分主人房會有分插。其他 ...
除靚樓豪宅外,一般10年內o既樓間間房都有, 10 ~ 20 年內就廳 +  主人房,20 年外 淨廳。

原帖由 sg_sling 於 2009-6-13 20:14 發表
除靚樓豪宅外,一般10年內o既樓間間房都有, 10 ~ 20 年內就廳 +  主人房,20 年外 淨廳。

哈哈,呢幾年都冇乜睇過樓了,以前成日都唔見天線插。

i don't think that there are two totally separated TV signals sources in one house

我係一手屋十年之內...仲有想問放大器可以係邊到買??同大約幾錢

原帖由 under 於 2009-6-13 22:50 發表
i don't think that there are two totally separated TV signals sources in one house
多層大廈就冇,村屋用自己魚骨就得