天線分插問題

小弟岩岩裝左高清電視卡...
由於大廈天線只有一個插頭....咁本人就買左個天線分插啦..(好平果d一開二)
不過問題就係...高清卡係收得好清...但係電視就收得唔好囉..
電視有好多雪花 ...

有冇方法可以整整佢 ?? thx @!@@

天線分插
how much you pay?
have photo?

天線分插
how much you pay?
have photo?
Wailamtam 發表於 2010-2-20 17:56

就係普通果d一開二果種...好似插頭咁

平都冇問題,我用$10都好地地
你反而睇下會唔會係插座/線 o既問題仲好

平都冇問題,我用$10都好地地
你反而睇下會唔會係插座/線 o既問題仲好
過去已過 發表於 2010-2-20 20:57

我都係10元果D JOR...
不過電視機用緊果條舊線一直用開冇問題...唔用分插果時都好清
但用左分插..個畫面就有雪花...仲要係幾多下果隻...

唔好用圓頭公乸插,用針插(cable果隻),
然後買過第二條好少少既天線(都係幾十元 - 要一邊針頭,一邊電視頭的,留意公乸位)

小弟岩岩裝左高清電視卡...
由於大廈天線只有一個插頭....咁本人就買左個天線分插啦..(好平果d一開二)
不過 ...
terryfok 發表於 2010-2-20 17:54

之前我就係試買幾個分插(Splitter)試
我用過2隻分插 (Spliter) 萬視寶同8仔
效果其實差唔多
其實平唔緊要 但你果D 幾蚊就咁一開二所謂分插就真係唔好用!!
另外用F 頭 (針頭) 會好D

而家我多O左Splitter出來想放, 你有與趣可以比你試下:
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1408758

回復 6# room1702

係唔係即係用呢隻 ??

其實有咩分別呢 ??但我屋企天線位係普通圓頭 ....

回復 7# Drinkee

我屋企天線位好似入唔到果2隻分插 ...(自己唔識)

回復  Drinkee

我屋企天線位好似入唔到果2隻分插 ...(自己唔識)
terryfok 發表於 2010-2-22 00:03

用分插點計都會分薄訊號,
用1開2放大器穩陣 D。