用DVB睇高清的話,收到既訊號,通常你地係幾多%?

我就只有得最多45%左右.,你地應該冇咁低掛?

回復 1# jobylww
84-86%

tvb cap.jpg

DVBviewer個訊號接收顯示只係一個參考,不能全完作準,因為個訊號強度係同Driver有關,你可以睇番hklam置頂個post有提及。我用8GL5手接收,長期29-31%。

DVBviewer個訊號接收顯示只係一個參考,不能全完作準,因為個訊號強度係同Driver有關,你可以睇番hklam置 ...
愛綠茶的熊貓 發表於 2010-4-26 23:48

完全唔會窒或爆格嗎?

8GL5 586 常在40~45但依然很流暢

Mygica 8557pro, 衣架天線掛窗花收反射波

完全唔會窒或爆格嗎?
jobylww 發表於 2010-4-26 23:57

以我自己的config用咗好耐,完全冇爆格或窒的情況出現。

窒及爆格等情況,以前我都有出現過,主要因為Driver,接收天線的問題,同DVBviewer的接收百分率顯示無太大直接關係。

以我自己的config用咗好耐,完全冇爆格或窒的情況出現。

窒及爆格等情況,以前我都有出現過,主要因為Dr ...
愛綠茶的熊貓 發表於 2010-4-27 14:06

爆格我懷疑是電視台壓縮問題,我試過錄一個節目的首播和第二早重播,同一時間同一位置爆格。奇怪!

爆格我懷疑是電視台壓縮問題,我試過錄一個節目的首播和第二早重播,同一時間同一位置爆格。奇怪! ...
atvs 發表於 2010-4-27 14:41

我都遇過一個怪情況,我大廈是接收南丫島的發射站,奇怪是每晚差唔多到20:25及01:05,都會有一下停頓,連機頂盒都會,而其它時間就冇哩個問題,唔知係唔咪發射站有問題。

所有既接收,並不能直接表示訊號強度有幾多,每個品牌型號都會有唔同表示方式,電腦方面係受Driver所影響,只有相同品牌,相同型號,相同Driver,在不同地方,先可以叫做參考下,但亦有例外既,係我張Magic Pro HDTV Deluxe長期永遠只有兩個強度顯示,收到係100%,收唔到都有80%。