16:9同4:3/PAL:NTSC

睇過唔少書及網頁,話NTSC係:720*480/29.97,而PAL係720*576/25。
咁我地而家改左做數碼,到底仲有冇分PAL/NTSC呢?
我地睇720*480,似乎係16:9係正常既,但而家既數碼電視,係720*576既,但係點解都可以16:9呢?我地搵番以前既DVD黎睇,720*576明明係4:3既喎,點解而家同一解像又可以變成16:9全屏呢?

仲有一樣唔明,我用數碼電視錄出黎既TS檔,放入一D影軟體編輯,佢係全個框FULL晒既(16:9既框),但相反,我將一段自己拍既影片(720*480)放入同一軟體中編輯,卻反而唔能夠成個框FULL晒,咁到底係乜原因呢?

謝謝!

睇過唔少書及網頁,話NTSC係:720*480/29.97,而PAL係720*576/25。
咁我地而家改左做數碼,到底仲有冇分PAL/NTSC呢?

有,標清台依然係
NTSC: 720x480@29.97fps or 30fps (或者應該話 59.94 fps / 60 fps interlaced)
PAL: 720x576@25fps (或者應該話 50 fps interlaced)
高清台係
NTSC: 1920x1080@29.97 fps or 30 fps (或者應該話 59.94 fps / 60 fps interlaced)
PAL: 1920x1080@25fps (或者應該話 50 fps interlaced)
如果香港有720p
NTSC: 1280x720@59.94 fps or 60 fps progressive
PAL: 1280x720@50 fps progressive

我地睇720*480,似乎係16:9係正常既,但而家既數碼電視,係720*576既,但係點解都可以16:9呢?我地搵番以前既DVD黎睇,720*576明明係4:3既喎,點解而家同一解像又可以變成16:9全屏呢?
因為每粒pixel唔一定係正方型嘅。好似而家標清台解像度係720x576,所以每粒pixel寬高比係64:45,即係肥肥矮矮囉!!
16:9DVD都係咁。

仲有一樣唔明,我用數碼電視錄出黎既TS檔,放入一D影軟體編輯,佢係全個框FULL晒既(16:9既框),但相反,我將一段自己拍既影片 (720*480)放入同一軟體中編輯,卻反而唔能夠成個框FULL晒,咁到底係乜原因呢?
其實每條片除咗標明自己解像度,同用乜編碼外,仲有標明自己嘅寬高比(aspect ratio)。可能你部機,SET咗或只能拍4:3嘅片呢...

決定畫面實際標準的是屏幕和顯示卡對來源訊號的處理方式。

對隔行掃瞄(簡稱「i」,沿用模擬電視方法)的數碼電視訊號,現在的屏幕(不是大牛龜)由於全是逐行掃瞄(簡稱「p」)並且點數固定(21.5吋以上是1920點乘1080點),不會對隔行掃瞄訊號「直出」。任何非「直出」,畫面難免差一些。

假於隔行掃瞄首半個畫面叫A,第二半個畫面叫B,第三半個畫面叫C,第四半個畫面叫D。屏幕見到的理論上有三種處理方式。

方式一:把隔行掃瞄當逐行掃瞄辦,但倍線,實質是1920x540p50。

方式二:AB合組一完整畫面,重複AB一次,CD合組一完整畫面,重複CD一次,變成1920x1080p50(或p60)。以每秒畫面數計,這種實質是1920x1080p25(或30)。這方式下,如果數碼電視訊號直接是p25,而不是沿用模擬電視的i50,畫面不用處理而「直出」,畫面更好。

方式三:AB合組一完整畫面,BC合組一完整畫面,CD合組一完整畫面,變成1920x1080p50(或p60)。但屏幕和顯示卡計數計到暈。

其實使用中的屏幕和顯示卡用三種方式中的那一種處理數碼電視訊號,我都不知道。

我想問一個問題:模擬電視節目能在16:9廣播? 因為我看到很多衛星電視和有線電視機頂盒可以設置高寬比,但有任何衛星電視頻道16:9播出?

咁我地而家改左做數碼,到底仲有冇分PAL ...
jackrobinson 發表於 2010-4-28 08:07

謝兩位師兄先,其實到而家我睇完兩位既說明都仲係唔明。
不如我貼兩張圖俾大家睇下。
第一張,係響 DVB Viewer出黎既TS檔,拉去會聲會影,可以滿框,佢既視訊係720*576,但多左項16:9。
第二張,係自己既片,比例完全冇問題,但拉左去會聲會影,佢就同我變左做4:3,成個人拉長晒,而佢既訊資訊係720*480但就冇左 16:9呢個字樣。而生成既片就係咁,成個人長晒,兩邊就有大黑邊,我試過響格式工廠做轉換,加入 16:9選項,或完全延伸選項,都係咁,總之,就冇法子令到條片在會聲會影度滿框。(其實已在會聲會影執行前,加左 16:9選項)。
咁其實,我都冇要求,只係要求佢唔好拉長同有左右黑邊啫,到請問下兩位,到底邊度出問題呢?

謝兩位師兄先,其實到而家我睇完兩位既說明都仲係唔明。
不如我貼兩張圖俾大家睇下。
第一張,係響 DVB  ...
momo4321 發表於 2010-4-28 12:58

會聲會影係咁, 成日detect錯format

回復 6# 7G

那麼,為什麼無線電視和亞洲電視不改變他們的模擬電視頻道以16:9播出? 同時,第一個電視頻道可以改變應該是無線收費電視?

會聲會影係咁, 成日detect錯format
KinChungE 發表於 2010-4-28 13:18

CHing,咁即係冇得救?冇得加特效?

CHing,咁即係冇得救?冇得加特效?
momo4321 發表於 2010-4-28 13:26

會聲會影真係唔清楚
如果威力導演我就知check錯都可以set翻