天線長度一問~~

小弟間房裝修, 諗住裝一部電視~~
不過間屋既天線插頭係客廳, 如果要係房睇電視就要"奶"線入房~~
長度大約有25-30m...
小弟想問問, 天線長度對數碼電視既信號係咪有好大影響??
thx~~

如果本身訊號強就影響不大
如果本身訊號弱, 最好加翻個放大器 (先入放大器再入房, 唔好入到房先放大)

回復 1# gilbertfung
I have try 300呎(about 100M) is ok
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1416031

有良心D,考慮下隔離屋,你唔加放大器就一開三,你就好囉,但隔離屋訊號分簿,可能會弱都收唔到數碼電視嫁!你買放大器的開支轉嫁比隔離屋啦!

有良心D,考慮下隔離屋,你唔加放大器就一開三,你就好囉,但隔離屋訊號分簿,可能會弱都收唔到數碼電視嫁 ...
atvs 發表於 2010-4-28 16:38

機房入面果D放大器/分插, 唔會因為一個user駁得多分插而減弱左其他user既訊號
咁駁最多只係每部機分薄左自己D訊號

機房入面果D放大器/分插, 唔會因為一個user駁得多分插而減弱左其他user既訊號
咁駁最多只係每部機分薄左自己D訊號

KinChungE 發表於 2010-4-28 18:17

問題係機房把電視訊號後放大後天線不是直接入屋,中間是經無數個無放大的一開幾分訊器,先再入屋。一層放大一次後訊號手連手同層數十戶分,你分薄就係損人利己。你太不了解一層幾十個單位樓宇的情況!

問題係機房把電視訊號後放大後天線不是直接入屋,中間是經無數個無放大的一開幾分訊器,先再入屋。一層放 ...
atvs 發表於 2010-4-28 20:48

你知唔知, 一個合格既訊號分線器
一個輸出係唔會影響到其他既輸出?
而且, 每一個插既訊號強度, 都係平均分配
如果唔係, 都唔會標明, 每個插-幾多dB啦

你去日本城買$10果D梗係會干擾到啦

你知唔知, 一個合格既訊號分線器
一個輸出係唔會影響到其他既輸出?
而且, 每一個插既訊號強度,  ...
KinChungE 發表於 2010-4-28 21:10

公屋每戶只有一個公共天線插位,私自以手連手方式改動成一公屋單位中有幾個天線插位,你想屋都無得住?

房署唔係怕一個住戶私下加插位會影響到其他住戶既輸出,整條咁概例為咩?房署的規定令我相信手連手方式是有影響的。

公屋每戶只有一個公共天線插位,私自以手連手方式改動成一公屋單位中有幾個天線插位,你想屋都無得住?

...
atvs 發表於 2010-4-28 21:48

當然唔係呢個原因
基本上公屋, 係乜都話唔你改
實際上, 冇人會理
話唔俾你改, 主要係免責, 有乜問題佢唔理 (正常如果電視收唔到, 佢係要理, 如果你改過之後訊號弱而收唔到就唔關佢事)
同埋, 公屋唔係一定只有一個天線插位
我都係住緊公屋, 每間屋其實係有兩個插位 (同一面板上)
我亦睇過佢機房, 佢唔係用一開6/一開8果D分線器, 係一開2果D, 分上分咁駁
全部都係用F頭