GA-MA790GP-UD4H +Magic Viewer 問題

重新裝xp後,看數碼電視大有問題,請問使用相同主版而能成功看數碼電視的師兄,你們能分享一下用那一個Version的Display Driver 成功看電視嗎?謝謝!

現有問題請看http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D4

謝謝

重新裝xp後,看數碼電視大有問題,請問使用相同主版而能成功看數碼電視的師兄,你們能分享一下用那一個Vers ...
fatballj 發表於 2010-4-28 23:10



    我係用8.12 driver, 冇用9.x/10.x. 無論tm或magic viewer都冇問題, 偶有少量綠格, 但大部份時間冇問題
現在用win7+10.2, so far 都冇lag冇起格.

xp/win7都可正常硬解

TOP

相同底板 catalyst9.10 magicviewer 冇問題

TOP

回復 3# hkepckk

謝謝兩位!  已試重新安裝9.10及8.12結果都是未能解決,看來是10.3不能完全Uninstall所致,只有在下次重裝電腦時再試試吧!請問兩位是用什麼version Bios? hkepckk又是否使用Win XP 32bit?

謝謝

TOP

本帖最後由 redhothits 於 2010-5-1 19:56 編輯
回復  hkepckk

謝謝兩位!  已試重新安裝9.10及8.12結果都是未能解決,看來是10.3不能完全Uninstall所致, ...
fatballj 發表於 2010-5-1 15:21



    顯示討論有一置頂帖教install / uninstall ati+ccc
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

我用F3 BIOS 及550BE開四核.
另外我share咗512MB RAM做video ram (我有4.5G RAM)

TOP

另外再睇返你個問題:
全新裝XP
直接裝10.3 driver, 但dvb viewer+purecodec, TM都有聲,畫定格,或窒格 舊4台流暢一點, 新台動不了
Uninstall 所有 10.3 driver, 高清手指, purecodec
重裝 Gigabybe 下載Motherboard Driver Set. + Magic Viewer
舊4台流暢,但會在畫面上不規則地花畫面,新台則窒格嚴重

你試吓唔好用purecodec (我自己冇用)及跟前帖uninstall + install driver,
然後用跟機TM3.5 (當然要在tm3.5 tick返硬解), 睇吓效果點先
唔掂先加k-lite mega pack.

因為我以前都係用xp 32 bit. TM3.5 都算ok. 標清高清都ok, 偶然會hang TM3.5 都係TM問題+signal唔好問題.
反而magic viewer表現麻麻及使用上冇咁就手.

anyway, 你試咗再report啦

TOP

回復 6# redhothits

謝謝師兄

我也是用F3 Bios 5200+,我發覺在Bios中Disable uma 及 sideport ram會令Display 連Bios畫面也出不到Signal(不過HD正常一直Load Data),要用Jumper Reset Bios 才可,你有這問題嗎?

回正題,已試跟前帖Uninstall Driver,Purecodec,Reinstall Gigabyte 網上Driver (重裝前一直在用的),就用magic viewer看,不論選硬或軟解結果完全一樣,(之前忘了提,每次轉到HD台就藍畫面出0x000000 EACox87138888, Ox86E96E90, 0xBA4DFCBC, 0X00000001: ati2dvag),跟10.4 想Fixed 的問題一樣,還是下次重裝才算吧!

其實最怪的就是用Purecode 或 Power DVD看HD View Cam內H264 的片是沒問題的,只是看電視用那個Program也有問題,真估不到問題所在

Any Way, 謝謝你

TOP

回復  redhothits

謝謝師兄

我也是用F3 Bios 5200+,我發覺在Bios中Disable uma 及 sideport ram會令Disp ...
fatballj 發表於 2010-5-1 23:30



    我沒有連bios都入唔到問題, 我上F3係因為開四核後, 一開機就黑晝面, 要按reset先可以開機, 上F3後一切正常. enable/disable uma, 我都試過, 都冇入唔到bios問題. 你試吓up上F7, 希望有幫助

    有冇試用TM3.5? magic viewer 可能真係有問題呀

TOP

回復 8# redhothits

有關Bios 問題,我是同時Disable uma 及 Sideport 才發生,是但Disable 一樣是沒問題的。

試埋試手指TM都一樣,九成九要裝過才可以了,謝謝你

TOP

回復  redhothits

有關Bios 問題,我是同時Disable uma 及 Sideport 才發生,是但Disable 一樣是沒問題的 ...
fatballj 發表於 2010-5-2 13:07



    你冇獨立display card, 又同時disable uma, sideport, 當然冇畫面啦.
用返跟機tm都唔得, 真係冇符..............

TOP