[開箱] 終極機頂盒大開箱

高清電視已推行了兩年多,不少人已買了機頂盒,期間不少機頂盒已淘汰出市場, 亦有很多人做了白老鼠,
也有很多人對機頂盒的要求更多功能.瓔現在已有不少選擇, 今日買了一部接近終極要求的高清機頂盒.
也來一編開箱文,供各位師兄參考, 絕對沒有賣廣告成份....

先來一張未開嘅

外壳為鋁質頂部有機刻的 LOGO

複製 -CIMG0121.jpg

機背有 AV-IN 可錄外來訊號

則邊有外接 USB HD, 最低死係有 USB -B 頭, 可直接電腦作 USB 存取

原機只是 現在流行的 RMVB 多功能 player

加一張Tuner 便變成 高清機頂盒

插好了

完成

內置 HD 在後壳內

接好了

完成

開機

PS3 介面

電視掃台中

HD 格式化中

錄影 TS 檔案

搜狗頻道, 又係無野睇

上網電台, 不過試唔到

預錄介面

Tuner 咭要另買

複製 -CIMG0104.jpg
複製 -CIMG0108.jpg

加 Tuner

複製 -CIMG0109.jpg
複製 -CIMG0110.jpg
複製 -CIMG0111.jpg
複製 -CIMG0113.jpg
複製 -CIMG0114.jpg
複製 -CIMG0115.jpg
複製 -CIMG0116.jpg
複製 -CIMG0117.jpg
複製 -CIMG0118.jpg

呢部幾錢購入?
thank

邊度買? 幾錢?

可以用黎上網定係咩
我唔係好明

鬼影X1 用Realtek1283 姐 ...
有嘜咁終極 ...
用 8643 就話姐 ...

鬼影X1 用Realtek1283 姐 ...
有嘜咁終極 ...
用 8643 就話姐 ...
naomi 發表於 2010-5-10 13:48

我對呢方面唔係幾熟悉,可唔可以解釋2者有咩分別?

ricky6076 發表於 2010-5-10 13:50

影像處理晶片, 主要影響畫質

8643應該係指Sigma Design既SMP8643, 屬於貴野(blu-ray player/av amp有可能會用)
Realtek 1283只係平野

影像處理晶片, 主要影響畫質

8643應該係指Sigma Design既SMP8643, 屬於貴野(blu-ray player/av amp有可能 ...
KinChungE 發表於 2010-5-10 13:54

明白,唔該晒

似海美迪 HD500 咁款, 睇個設計又差過人, 換HD要開底蓋, 有埋高清模組, 唔計HD, 應該2千有找.......這部應該都係用Realtek1283, 就不能bitstream 輸出 DTS_HDMA/TrueHD......

如果用Sigma 864x 既機, 先可以bitstream 輸出 DTS_HDMA/TrueHD...

ricky6076 發表於 2010-5-10 13:50

現時高階机頂盒 , 用的解碼大多是 8635
但是畫質足勝 1283 幾條街 ...
8643 芯片的机頂盒 , 環未問世 ... 其待中 ...
有小小 8643 的知料
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1