有線既雪花問題

我廳有一有線高清機頂盒, 因為想係房睇有線, 將高清機頂盒既AV輸出, 用RF modulator轉做RF signal, 再入返房既電視, 但係有線好多雪花, tvb/atv反而冇問題, 應該係轉signal既問題,
想問可以點攪?

我個有線都係咁, 同你情況一樣....

我個有線都係咁, 同你情況一樣....
hyde661 發表於 2010-9-23 20:12

因為高清一定要av輸出, 先用RF modulator,
如果再加一個放大器有冇用呢?

有線高清都仲有雪花……點解要用av輸出?
hiufei 發表於 2010-9-24 11:29

高清機頂盒唔可以RF輸出, 我房部電視唔係高清, 只有用AV輸出, 但我又唔想用AV發射器, 唯有用RF modulator將AV轉做RF輸出, 再用已經埋係地下既RF線入房部電視.

奇怪既係, 我將部放大器較到最細, 雪花竟然冇左......清左, 而tvb/atv畫面冇影響!

高清機頂盒唔可以RF輸出, 我房部電視唔係高清, 只有用AV輸出, 但我又唔想用AV發射器, 唯有用RF modulat ...
lkwkenneth 發表於 2010-9-24 20:05

請問 c hing 點樣駁線:
1.  RF modulator out ---> 去房部電視收有線...
2.  天線 RF ----> 去房部電視收 tvb/atv...

回復 6# yufleung

回復 1# lkwkenneth

如果你廳同房有一條空置的 cat5e 電缆的話, 我可以提供一些資料給你打做一個連 紅外線 remote 及 Av 訊號一齊到房間的裝置.

我因為朋友所托最近攪了一個這樣的東西, 在 cat5e 50呎範內成功使用, 紅外線 remote 都無問題.

回復  lkwkenneth

如果你廳同房有一條空置的 cat5e 電缆的話, 我可以提供一些資料給你打做一個連 紅 ...
chan188 發表於 2010-9-26 07:54

唔該先, 咩係 cat5e 電缆? 我只有條普通天線係地下.

回復 9# lkwkenneth

cat5e= lan 線