[教學] 一個幾好的免費剪廣告的工具 Vista

軟件
下載Link:
http://www.softpedia.com/progDow ... Download-69563.html
(TS Cutter)

http://www.free-codecs.com/download/k_lite_codec_pack.htm
(K-Lite codec pack)

使用方法

安裝個codec軟件

TS Cutter 是 green software 不用裝 unzip and double clicks ts cutter  就可以

在option -->setting--> Avanced CutIn & CutOut 選 B-Frame
在File Load H.264-TS 打開你的.ts 錄影文件

使用小tips

善用右上角的八個小按鍵. 你就可以準確位置須要剪的廣告位置
使用跟smart cutter 差不多

系統要求不高一般PC 就可以
要順要快就要四核處理器

軟件
下載Link:

(TS Cutter)

(K-Lite codec pack)

使用方法

安裝個codec軟件

TS Cutter 是 green sof ...
willng911 發表於 2010-10-23 17:23

呢個野由第一日開始,都未成功剪過一次片,唔係打唔開就係話未登錄。永遠load唔到條片,都係用番smart cutter算了,謝謝!
我用既係Windows XP SP2。

呢個野由第一日開始,都未成功剪過一次片,唔係打唔開就係話未登錄。永遠load唔到條片,都係用番smart cu ...
momo4321 發表於 2010-10-23 19:38

我都剪左過百條片是用我寫的方法 無乜問題. 感覺比smart cutter 方便.

你是無留意內容

我都剪左過百條片是用我寫的方法 無乜問題. 感覺比smart cutter 方便.

你是無留意內容 ...
willng911 發表於 2010-10-23 21:31

玩左年幾,乜都玩晒了,點會冇留意。   

連Windows再裝過都係咁。

但smart cutter在win7反而在第二段接口有唔對口型情況出現,但在XP,卻是完美。

玩左年幾,乜都玩晒了,點會冇留意。   

連Windows再裝過都係咁。

但smart cutter在win7 ...
momo4321 發表於 2010-10-23 21:56

個軟件要外接codec 先至work. 香港高清片要用 type B. 佢個好處唔使用條bar 教準去cut. 只要按鍵去調快而準. 而又免費

成日覺得TS-Cutter好唔穩定,
試過較好曬時間、剪好曬之後無啦啦hang左,
之後重新再搞過

成日覺得TS-Cutter好唔穩定,
試過較好曬時間、剪好曬之後無啦啦hang左,
之後重新再搞過 ...
bencwk 發表於 2010-10-24 10:39

請問師兄有無按以上知料去裝. 睇下可唔可以幫下你. 到現在我都幾穩定

如果你是唔剪頭時.start 要按1. 即是唔要第一個frame. 尾亦一樣到尾段時要比一個frame 空間.

咁應該無問題試一下吧

提一下,我唔知呢個軟件速度,以前smart cutter有個比較大問題,在微調節前進/後退時,要等既時間好多時未能配合手的速度,變成按了一下,要等一至二秒的情況,唔知H264 cutter有冇咁情況?
好多版都如是,但 smart cutter最近1.30版已改善左呢個問題。

最初剪片時都是用 H.264 TS Cutter,無問題,可以剪到片,但用了一排,突然出了如2樓的問題,跟著就用不到,唯有改用Smart Cutter了。

最初剪片時都是用 H.264 TS Cutter,無問題,可以剪到片,但用了一排,突然出了如2樓的問題,跟著就用不到 ...
xyzxyz 發表於 2010-10-25 12:01

由於window 是會patch or alter  自己 codec / path. 而TS Cutter 是外接Codec 所以間中需要更新codec.