[測試] Dvbviewer+Win7看電視問題

本人剛把電腦升級成WIN7,但現時用Dvbviewer看電視時會常常一頓一頓的(不論是高清或標清台).請問有沒有解決方法?

1) 本人以試了用dvbviewer看錄製的TS檔案,沒有出現問題
2) 本人以試了用NetStream給其他電腦看,畫面沒有出現問題
3) CPU使用率少於10%,硬解正常
4) 改用ffshow軟解,情況一樣

本人用9600GT+Magic-Pro ProHDTV PCI

情況如下:

試Update TV card driver & 開硬解

已更新成官網的最新驅動

CPU使用率已少於10%,我覺得硬解已啟動

樓主,我想問下你點開到個pdvd11 codec黎用架?
我用XP試,裝左radlight filter manager,都搵唔到個pdvd11既 codec,黎開番佢出黎用

回復 4# 正宗球迷
click 入 register。註冊個 codec 就用到喇﹗
file location 在 \program file(x86)\cyberlink\powerdvd11\common\videofilter\CLCvd.ax

會唔會係訊號問題呀,

我Steam去其他電腦看又沒有問題

回復 6# minggpt

回復  正宗球迷
click 入 register。註冊個 codec 就用到喇﹗
file location 在 \program file(x86)\cyber ...
cmos 發表於 2011-5-30 00:50

唔該哂,成功了.

如果PDVD11 codec支援64 bit就好了……