三個免費電視牌照的申請已被廣管局批准

即將提交行政會議會同行政長官審核

Source:
http://news.sina.com.hk/news/2/1/1/2339457/1.html

業界人士指出,當局發新免費電視牌,最大打擊是長期積弱的亞洲電視,其觀眾忠誠度不高,容易流失,並成為三家新免費電視商搶佔的第一個橋頭堡,故亞視對任何增發牌照的計畫都十分緊張,市場亦預期了亞視或採取法律行動阻礙發牌。反觀有慣性收視的無綫電視,擁有龐大節目內容,加上在劇集上有壓倒性優勢,新經營者的威脅始終有限,故並無如亞視般激烈反對發新牌。業界人士說:「現有免費電視商透過大氣電波傳送節目,打開電視就收睇到,反觀新經營者則要透過IP或光纖技術進入大廈,可能須裝機頂盒,進入住戶市場的難度及成本較高。」由於現有持牌商佔用大氣電波資源,故對其投資要求相對地高亦非常合理。

王征呢條友學人發爛渣,呢度吾係大6,叫佢收檔啦

業界人士指出,當局發新免費電視牌,最大打擊是長期積弱的亞洲電視,其觀眾忠誠度不高,容易流失,並成為三 ...
comm 發表於 2011-5-31 01:53

一日未推出都唔知係咪要額外機頂盒

每次SEARCH啲台都會見到好多CHANNEL係空架喎~
點會唔夠用呢?

話明叫做數碼廣播嗎~唔係用返舊果個機頂盒重新SEARCH返啲台咩得囉~

都唔知幾时開台

都唔知幾时開台
shing654321 發表於 2011-6-1 07:25

hkbn話出牌後9個月內

希望用番現有既Channel~
如果又要另加雞頂盒既話.....
大大減低去睇既意欲..... ...
真.史提御姐 發表於 2011-6-1 18:07

個意思係用數碼廣播,要用番普通雞蛋盒