問: 錄影 NowTV/icableTV/及 數碼TV

現有
TV without 數碼Tuner
1 Eight HD 2008  接 USB HDD  500G
2 Now TV
3 Icable

現只有 1 可以錄影.
如 2,3 都想錄影要 點接好?
又要加什么器材?

還有,   老人家要簡单.

Thank you

將1轉咗佢去用MAGICTV MTV7000D~係最簡單嘅方法

雖然MTV7000D有內置500GB HDD~但佢都可以駁多兩個EXT HDD~
或者一個EXT HDD+一個WIFI手指(用咗無線UPDATE返個EPG)~

http://www.magictv.com/hk/zh-b5/mtv7000d.html

多謝, 多謝

不過3千幾 都幾貴!!!

多謝, 多謝

不過3千幾 都幾貴!!!
khchan99 發表於 2011-5-31 16:39

係就係貴,但就可以一個REMOTE,CONTROL曬三部機~
MTV機頂盒, NOW-TV同I-CABLE~

其實我都好想買呢部機頂盒~
但屋企果八仔 HD320GT仲未壞同埋又續咗保~

其實八仔都類似嘅可以錄其他機頂盒嘅MODEL~
應該係呢部啦~HD500AV
http://www.eightgroup.com/main/s ... ils.php?item_id=262
但就唔可以用一個REMOTE去CONTROL曬三部機~
同埋無得HDMI INPUT~

又now又cable, 用盡7000D啦,唔貴Lu.

又now又cable, 用盡7000D啦,唔貴Lu.
Coker119 發表於 2011-6-1 14:28

咁都唔貴?用得果1年唔夠就壞.............p.s.我剩係用佢來錄影....平時睇tv係用idtv...............

維修一等就兩小時...............   

我之前係閒日拎上去維修都見5-6個人搬部機上去維修..........水機都冇部....剩係得1部sonyx3500大電視同兩部機頂盒....

最大問题是要簡单, 如果唔係老人家要, 我出部 PC 加支有色差 + AV入 高清手指好過.

咁都唔貴?用得果1年唔夠就壞.............p.s.我剩係用佢來錄影....平時睇tv係用idtv............. ...
emirates 發表於 2011-6-1 21:25

唔係掛?ching~你部機壞乜啊?
火牛定個remote啊?

最大問题是要簡单, 如果唔係老人家要, 我出部 PC 加支有色差 + AV入 高清手指好過. ...
khchan99 發表於 2011-6-2 09:39

CHING~你要錄埋CABLE同NOW喎~
老人家用喎~MAGIC TV果部已經係最簡單架啦喎~
係裝果一下,先會麻煩到你去SET啫~
之後就好易用架啦喎~