用Format Factory 轉檔問題

我將一條用Smart Cutter cut過並已經demux咗嘅.ts(J2節目)放去format factory度轉成.mkv
但係轉完出黎嘅.mkv,水平方向收窄咗大約一半,好似水平同垂直個aspect ratio倒轉咗咁
於是我响format factory度試過ASPECT RATIO入4:5,唔得;SIZE倒轉做576X720都唔掂,所以想問下有咩方法可以解決呢個問題...

p.s. 試過轉同一節目其他集數,用FORMAT FACTORY嘅DEFAULT SETTINGS是成功的

謝謝

回復 1# Karson.V

我將一條用Smart Cutter cut過並已經demux咗嘅.ts(J2節目)放去format factory度轉成.mkv
請問你點 demux 條 Video stream 出來?

以前和你提過可以把 SmartCutter 出來個 .ts 檔直接放在 Format Factory 聲畫同步一次過轉檔。節省不少功夫。建議流程如下:

Aspect ratio 有分 SAR (Sample Aspect Ratio) 和 DAR (Display Aspect Ratio)。舉例 J2 節目是 720x576 所以 SAR 是 5:4,在電視或電腦播放時是 16:9,所以 DAR 是 16:9。

DAR 可以用 MKVToolnix mux 時在 video track 改。經驗得知,用 Display Width/Height 好過用 Aspect ratio。

建議下載 Mediainfo (http://mediainfo.sourceforge.net/en) 看清楚個 output file 情況。

其實我係用Project-X demux嘅...
個問題嘅cap圖如下:(原本嘅.TS)

(FORMAT FACTORY轉檔後)

SAR CHECK咗係720*576
DAR CHECK咗係1024*576

其實問題响邊,又可以點解決?

謝謝

p.s. 你個流程圖好正>.<

回復 3# Karson.V

Project-X 是 demux 不到 J2 的 h.264 片的 video stream。你是否指 demux 字幕,那麽誤導了我。再想問多句,因轉 video 要最多時間,所以我會先 submit 轉檔才開始攪第二聲軌及字幕。你為何要先 demux 才轉檔,你是否想轉檔時把字幕硬掛入條片?

我覺得你 SmartCutter 出來個 ts 檔可能有問題令到 Format Factory 做錯。用 Mediainfo 看看DAR 是否有問題。我以前試過在 Video Setting 內的 Use System Decoder (Avisynth) 設定為 On 和 Off 轉 J2 片會得到不同 DAR,16:9 畫面上下會多了黑邊,不過我好似是輸入 mkv 檔做硬掛字幕,詳細就唔記得。

如果再試都唔得,可以改用 MeGUI 轉檔。做得很慢但可以解決我手頭上有問題的轉檔個案。如用 MeGUI 又不需硬掛字幕,可以在 Tools -> One Click Encoder 做,會簡單些。MeGUI 一般用法可以參考 MeGUI 壓片教學 傻瓜版

x264舊版本有bug做成,正常梨講crop左兩邊黑邊轉1:1 dar會好d.

x264舊版本有bug做成
god_md5 發表於 2011-6-6 14:56

有咩方法可以解決到呢個bug造成的問題?

下載最新版本再試。唔得相信冇人幫到你。試用 MeGUI 罷。