請教有關拉明線睇高清問題

搬新屋...發覺得廳有 TV Socket..
見搵開水電師傅拉電制, 就順便叫佢拉埋明線 tv socket 入兩房
佢用原本socket split左條線 入書房, 加左個牆身socket, 再由呢個socket再split一條入睡房
但整好晒, 我用netbook加usb高清手指一試, 兩間房都睇唔到電視, 但直覺係有signal既
因為有signal input, 隻手指係會著紅燈既, and software睇到有 2/5 既 signal bar
之後去番廳試, 係睇到既

想問下 :

1) 會唔會係高清手指接收比較差?? 用番機頂盒 or idtv 就會睇到??
2)  係咪要用放大器 ??? 係既...可以點駁??? (問題係, 師傅已馬好晒d線o係牆腳, 盡量唔想郁佢)

希望有高人可指點, 謝謝

回復 1# buddy25
你C FU 拉乜野同軸線??係咪好雞好幼那種?聽D CHING講,訊號線對接收有一定影響,最好用 RG6/U-6 75ohm....但如果你拉好左又係雞線,可以試下用放大器,但會犯本lor.....

回復  buddy25
你C FU 拉乜野同軸線??係咪好雞好幼那種?聽D CHING講,訊號線對接收有一定影響,最好用 RG6 ...
taitaising 發表於 2011-10-6 09:38

我唸應該係雞果d囉 (好似見到係8仔線)
又唔係完全唔可以拉過既, 不過心理上好似唔多抵囉, 都洗左幾舊水, 如果自己拉, 早知唔洗搵佢啦
如果真係加放大器, 咁應該係點加 ??
1) 個別牆身照出線去放大器再去tv ?
2) 由屋外線直入放大器再split to 廳 & 房?

[quote]我唸應該係雞果d囉 (好似見到係8仔線)
又唔係完全唔可以拉過既, 不過心理上好似唔多抵囉, 都洗左幾舊水,  ...
buddy25 發表於 2011-10-6 10:17 [/qu
自已經驗,放大器放得越前越好,即`係由入屋公共天線駁放大器再分俾其他電視。

[quote]我唸應該係雞果d囉 (好似見到係8仔線)
又唔係完全唔可以拉過既, 不過心理上好似唔多抵囉, 都洗左幾舊水,  ...
buddy25 發表於 2011-10-6 10:17 [/qu
自已經驗,放大器放得越前越好,即`係由入屋公共天線駁放大器再分俾其他電視。

8他都未必雞得晒,要睇model..係睇睇線身印左d乜字??

我唸應該係雞果d囉 (好似見到係8仔線)
buddy25 發表於 2011-10-6 10:17

又係自已經驗,但前提是要有器才在手先有得試,買就冇謂了..唔得就嘥錢。

方法係入屋天線 > 放大器一 > output >放大器二 > output入房。訊號真係加強左 (68% 變 92%),我用的一個有10幾年歷史的放大器,德國貨唔知乜牌子。

又係自已經驗,但前提是要有器才在手先有得試,買就冇謂了..唔得就嘥錢。

方法係入屋天線 > 放大器一 >  ...
taitaising 發表於 2011-10-6 10:26

都睇過, 之前幾個貼
都似係用呢個方法最好,
入屋線駁放大器一開二, output 1 去 廳tv, output 2 去番條分線入書房
但咁樣, 書房去睡房果度洗唔洗再加放大器?

and有無ching有放大器介紹??

牆身天線位, 分線都係用f頭好D

A: 大廈天線
B: TV
C: FM
D: 其它天線位

F CONNECTOR(有線用果種頭)

只要係RG-6U 都OK 0架啦!!!!!!!

可參考6#
http://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&ptid=1163378&pid=18382610

都睇過, 之前幾個貼
都似係用呢個方法最好,
入屋線駁放大器一開二, output 1 去 廳tv, output 2 去番條分 ...
buddy25 發表於 2011-10-6 11:06

去鴨記買個萬視寶一開二分線器就ok
output 2插落分線器再分給書房和睡房

牆身天線位, 分線都係用f頭好D

A: 大廈天線
B: TV
C: FM
D: 其它天線位

F CONNECTOR(有線用果種頭)

...
st1000 發表於 2011-10-6 11:55

就係遲d我換轉埋有線過新屋, 我唸佢會幫我轉呢隻splitter掛??
咁其實我而家係咪唔應該攪住好d??