關於數碼天線問題請大家幫幫忙

本身用電腦高清TV卡睇TV,我自己駁左有線個條線用黎收高清台,最近發現信號過強,導致成部電腦唔睇電視個陣都會出現一條條輕微橫線閃閃下,我想買個衰減器,我想問如果有線條線應該減幾多先岩呢?

你需要解決由有線導入既干擾, 例如電腦/mon接地不良, 干擾訊號由有線條cable走左去mon..., 唔關訊號強弱事.
用另一種解決方法, 你用緊VGA cable駁mon? 換條DVI(如果support的話), 保證解決問題.

你需要解決由有線導入既干擾, 例如電腦/mon接地不良, 干擾訊號由有線條cable走左去mon..., 唔關訊號強弱事. ...
dicklui 發表於 2012-4-5 01:45

電腦 MON 接地不良?呢度唔係太明
因為個MON比較舊,所以我係用VGA駁MON,DVI頭我都有,但係其實仲有一個問題,就係只要一插條天線入去,連部機冇開任何聲都會聽到有雜音,好似D電流聲咁既野,應該點解決呢?

DVI就算解決到畫面,但雜音可以點解決?

其實點解會咁。。。。

張TV CARD 係PCIE 

電腦 MON 接地不良?呢度唔係太明
因為個MON比較舊,所以我係用VGA駁MON,DVI頭我都有,但係 ...
chris_ 發表於 2012-4-5 02:01

干擾呢樣野可以好麻煩. 有時你用既機箱火牛太cheap, 或者曾經整過/壞過/用得耐, 不能有效將雜訊導入屋內地線, 甚至火牛自己產生干擾, 都會好似你咁. 而且倒返轉, 電腦內既干擾有可能走出黎干擾其他電器, 例如無線寬頻/router訊號, 天線訊號, FM訊號, DAB+訊號...有無第二隻火牛試下?

有時底板出問題又可以導致呢個問題...機箱接地唔好又有可能...

所以簡單D, 有DVI當然用DVI啦, 仲用D三十年前既科技? 聲係用緊onboard? 換sound card通常有改善, 或者乾脆用SPDIF輸出到DAC啦

其實我講緊既, 都係將訊號換成數碼傳送 (DVI/DAC), 要解決模擬訊號既雜訊通常比較麻煩, 就好似模擬電視, 想改善橫紋/雪花有難度, 轉曬做數碼電視就一天都光曬.

干擾呢樣野可以好麻煩. 有時你用既機箱火牛太cheap, 或者曾經整過/壞過/用得耐, 不能有效將雜訊導入屋內 ...
dicklui 發表於 2012-4-5 02:23

我機箱火牛唔係CHEPA野黎,應該唔關事,底板CPU RAM都係新野VGA都係電線機箱檢查晒冇問題 DVI線太夜未試,SOUND唔係ONBOARD係SOUND卡都係新,我覺得最奇怪,只要將條天線一插入電腦入面,電腦畫面除左會好輕微咁閃閃下之外,仲會聽到有躁音,仲之好似成部野一插線就有干擾咁,槽都換過,情形一樣,如果你覺得唔係信號過強,咁個電視天線插頭會唔會影響到?因為個電視天線插頭生生地瘦

我機箱火牛唔係CHEPA野黎,應該唔關事,底板CPU RAM都係新野VGA都係電線機箱檢查晒冇問題 ...
chris_ 發表於 2012-4-5 02:32

打完一大輪字, 先醒起世界上有呢樣野, 兜左咁大個圈唔好意思
試下淘寶打 "電視 隔離器".

我機箱火牛唔係CHEPA野黎,應該唔關事,底板CPU RAM都係新野VGA都係電線機箱檢查晒冇問題 ...
chris_ 發表於 2012-4-5 02:32

條天線連插頭都係「有線」俾㗎?

條天線連插頭都係「有線」俾㗎?
singkee1 發表於 2012-4-5 04:04

唔係 = =  我用勁CHEAP 電器舖個D

打完一大輪字, 先醒起世界上有呢樣野, 兜左咁大個圈唔好意思
試下淘寶打 "電視 隔離器".
     ...
dicklui 發表於 2012-4-5 02:41

呢個用處係???

呢個用處係???
chris_ 發表於 2012-4-5 11:24

見商品說明. 類似產品有防雷器:
http://item.taobao.com/item.htm?id=13827037680
http://item.taobao.com/item.htm?id=12780210338

唔一定有效, 不過值得一試. 香港相信都有, 試下打去旺角電子問問.