有冇住TKO/西貢/壁屋一帶收飛鵝山發射站睇唔到傳統4台 (CH 32)

打完風後,而家我屋企只係收到TVB, ATV 數碼頻道 (CH 35, 37),但收唔到傳統4台11, 16, 81, 84 (CH 32),有冇人都係咁樣?

住TKO, 收飛鵝山, 全部11個台, 都收到冇問題!

Thermo 發表於 2012-7-25 15:32

我自己係用魚骨天線收,而家只係搜到CH 35, 37 7個台,但CH 32 一D都搜唔到台 (無信號)。

咁如果係發射站冇事的,咁點解會咁,自己條天線問題?如果係天線問題咁點解唔係全部搜唔到...

住TKO, 收飛鵝山, 無問題。

Thermo 發表於 2012-7-25 15:32

而家唔止收11個台,有無再追台?

Kodak 發表於 2012-7-25 15:44

呢2日已經追佐N 次,都係咁樣...
同埋我係用魚骨,應只係收到飛鵝山發射站發的信號 (ie 11個台)...

呢2日已經追佐N 次,都係咁樣...
同埋我係用魚骨,應只係收到飛鵝山發射站發的信號 (ie 11個台)... ...
Dundee 發表於 2012-7-25 15:47

呢2日天氣好差,移一下天綫方向或轉90度打直條天綫試下

Kodak 發表於 2012-7-25 15:44

剛剛試左, 都係11個!

剛剛試左, 都係11個!
Thermo 發表於 2012-7-25 16:04

用電腦?我用電視多幾個台。 (eg.鳳凰衛視)

用電腦?我用電視多幾個台。 (eg.鳳凰衛視)
Kodak 發表於 2012-7-25 16:06

電視電腦都一樣, 我用公共天線, 唔會收到鳳凰衛視.