[測試] 要轉用SmartDVB先唔hang

用開Mg-ProHDTV Dual 3 USB,跟机既magicviewer連台都scan唔到,轉用TotalMedia,係用到但成日轉台時hang住左,雖然可force close重開解决,决定揾下有無其它dvbviewer,試過dvbdream唔多掂又要錢,跟住揾到呢個blog話個SmartDVB几好又唔洗錢

http://dvbsub.blogspot.hk/2012/09/blog-post.html

但跟住做又掃唔到台,諗諗下唔同區係唔同頻率,跟住去左wiki揾返o岩既,一掃搞掂,而家點轉台都無問題

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9 ... 7.E5.88.97.E8.A1.A8

請問師兄錄影file extension係咩名?ts檔?

use Mediaportal TV server + XBMC la..

多謝分享,遲d試

請問師兄錄影file extension係咩名?ts檔?
eric411 發表於 2013-3-25 22:00

可選TS或MPG

Mediaportal TV server 可出中文EPG嗎?

SmartDVB唯一缺點就係中文EPG出亂碼

SmartDVB成日hang囉==
跟足個blog做完全唔得==

SmartDVB成日hang囉==
跟足個blog做完全唔得==
tautau 發表於 2013-4-2 00:12

有無試其它video codec同render方法,我用緊XP+ffdshow video codec+EVR render好穏定,反而total media成日hang

ffdshow同EVR係用purecodec內的

有無試其它video codec同render方法,我用緊XP+ffdshow video codec+EVR render好穏定,反而total media ...
kbpaul 發表於 2013-4-2 00:25

問題係第一步:掃描頻道
呢個我而家hang左
一個頻道都掃唔到

問題係第一步:掃描頻道
呢個我而家hang左
一個頻道都掃唔到
tautau 發表於 2013-4-2 00:36

唔好跟blog寫既頻率去掃,要去第二條link到搵返你果區既頻率先掃到臺